Ledningen tog in poliser – för att vakta poliser

Poliser som vaktar på poliser. Det blev verklighet i våras efter beslut av ledningen. Nu kräver utredare upprättelse. ”Vi känner oss kränkta.”

Foto:

Luleå2018-12-11 18:52

Polishuset i Luleå har under de senaste året skakats av en infekterad konflikt mellan personal på enheten brottsutredningar och polisledningen. Upprinnelsen till bråket är ett beslut förra vintern att tillsätta vakter i form av gruppchefer vid den så kallade utsättningen under helgskiften.

Beslutet grundades, enligt vad Norrbottens Media erfar, på uppgifter från ett par nytillsatta poliser som arbetade som jourhavande förundersökningsledare. De kände sig kränkta av utredarna i sin arbetsledande roll.

Sedan i somras är vakterna borta men frågorna kvarstår:

Varför har ingen utredning gjorts i ärendet? Vad handlar kränkningar om?

Det konstaterar en förtroendevald utredare i ett öppet brev till polisledningen.

– Vissa gruppchefer satt på övertid för att vakta oss. Vi känner oss kränkta, oskyldigt beskyllda, skriver den förtroendevalde.

Norrbottens Media har varit i kontakt med flera poliser med insyn i turbulensen. Samtliga vill vara anonyma.

En av dem tycker att historien har fått vansinniga proportioner. Att poliser vaktar poliser gränsar till vansinne.

– Det är ju helt horribelt. Vi har ju suttit och fikat och pratat med varandra. Inte fan är det några kränkningar.

Polismannen uppger att problemet uppstod efter att ett stort antal unga poliser anställts som jourhavande förundersökningsledare. Poliser med begränsad erfarenhet av just polisarbete.

– Man hoppade ju inte på någon, eller kränkte någon. Däremot vet jag att det har förekommit att man säger ”ska vi verkligen göra så här?”. Diskussioner om hur man lägger upp arbetet. Man vill ju inte att allmänheten ska drabbas av felaktiga beslut.

Polismannen tror att ansvariga chefer tolkar den uppkomna situationen för att sätta åt utredare som tidigare fört fram kritik mot dem.

– Man vill komma åt oss. Det är vad det handlar om, säger polismannen och fortsätter:

– Vi har ju begärt att få ett möte med den här gruppen så att vi kan reda ut det här, tillsammans med våra chefer. Men vi får inte ens träffa dem. Varför vägras vi det också? Vi vill ju veta vad vi har gjort. Vi sitter ju själva med misstänkta i vårt arbete. Det första vi måste tala om för dem är vad de är misstänkt för.

Norrbottens Media har utan framgång sökt polisområdeschefen Håkan Karlsson för en kommentar. Det har inte heller gått att nå de poliser som anser sig ha blivit kränkta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om