Larmet: Dråpslag mot yrkesfisket i Norrbotten

Polska fiskare har överskridit sin laxfiskekvot i Östersjön med 500 procent. Det kan bli ett dråpslag mot yrkesfiskare i Norrbotten.

1 juni 2018 11:23

– Om det här slår fullt ut blir det minskade laxfiskekvoter med nästan en tredjedel nästa år. Det är jätteallvarligt, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen.

Larmet kommer från forskarna vid Internationella havsforskningsrådet (ICES). De rekommenderar en sänkning av fångstkvoten i Östersjön för 2019 till drygt 63 000 laxar jämfört med årets 91 000 för att laxbeståndet ska ha en hållbar nivå, något som EU sannolikt följer.

Anledningen är en explosiv ökning av olagligt fiske i Polen. Polackerna har tagit upp 30 500 fler laxar än tillåtet, vilket är mer än hela den svenska kvoten (som är störst av Östersjöländerna).

– 30 500 laxar utgör mer än 500 procent av den tillåtna laxkvoten för polskt yrkesfiske. Det är högst anmärkningsvärt att EU:s kontrollmyndighet för fiske inte har kunnat få stopp på detta sanslösa brott mot gemensamma överenskommelser, säger Glenn Douglas, Sportfiskarnas laxexpert.

Om kvoterna sänks med en tredjedel slår det i Sverige i första hand mot yrkesfisket efter Norrlandskusten, där laxen är mycket viktig.

– Jag tror att det vore en fördel om yrkesfiskeorganisationerna engagerade sig omedelbart och använde sina kontakter till att sätta ett internationellt tryck på frågan, säger Dan Blomkvist.

Även sportfisket på lax i älvarna riskerar att drabbas.

– Kvotsystemet är ju gjort för att skydda reproduktionen men får det fortsätta så här så drabbas även sportfisket i förlängningen, säger Blomkvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström