Kunde inte sova efter avgiftsbeslutet: "Så jävla upprörd"

Det kommer kosta 400 kronor för den som vill åka skidor på Ormberget och avgiften var gårdagens "snackis" bland skidåkarna.Många hade förståelse – men visst finns det motståndare.

Foto:

Luleå2018-12-18 15:06

Trots att det är strax före lunch en tisdag så är det gott om skidåkare på Ormberget och det är en salig blandning av människor. OS-mästaren från Sapporo 1972, och tillika Vasaloppsvinnaren, Sven-Åke Lundbäck susar förbi. Några sekunder senare kommer en pensionär som mer går på skidorna än åker och lite längre bort kommer ett litet barn som är och åker med sin mamma.

Som det brukar se ut på Ormberget.

Luleå kommuns beslut att införa en avgift på 400 kronor för att åka ett år, eller 40 kronor per dag, var det stora samtalsämnet bland åkarna. Barn och ungdomar kommer fortsättningsvis åka gratis men för alla andra väntar en avgift i ett område och i en aktivitet som i många, många år varit avgiftsfri.

– Det har ju varit bra att det är kostnadsfritt men å andra sidan kostar det ju en del att underhålla detta, säger Ann-Christin Nilsson som ska ta säsongens första tur med maken Karl-Olof.

De tycker inte summan är något att snacka om egentligen.

– De flesta som åker här har nog råd med 400 kronor med tanke på den utrustning som de har, säger Karl-Olof Nilsson som anser att det ur rättvisesynpunkt är rimligt att de som använder spåren får betala.

– Bara de inte börjar ta betalt för isbanan, då tar det hus i helsike, säger Karl-Olof Nilsson och skrattar.

Men just detta tycker Lena Carlzon Lundbäck, före detta elitåkare, är rimligt nu när Ormberget också kommer att kosta.

– Jag tycker man kan ta betalt för isbanan också, det är också friskvård.

Hon är dock för att kommunen ska ta en avgift för längdspåren.

– Jag tycker det är bra av flera anledningar. Då går det också att ställa krav så man får det man betalar för. Att det underhålls varje dag, breddas och kommer en rullskidbana.

– Men en förutsättning är ju att administrationen inte kostar mer än vad man får in.

Maken Sven-Åke Lundbäck, skidlegendaren, är också för en avgift.

– Jag har väntat på det här i många år. Jag tycker det är självklart. Vi har perfekta spår varje dag, 400 spänn är inget att snacka om, säger Sven-Åke Lundbäck.

– Spåren håller hög kvalité i Luleå, "top of the line" i Sverige.

Men visst finns det motståndare till avgiften. Ola Wennström, med 50 år i Ormbergsspåren bakom sig, blev så uppjagad när nyheten kom under måndagen att han inte kunde somna förrän ett på natten.

– Jag var så jävla upprörd, säger han.

Vid den tidpunkten hade han hunnit skriva en lapp med flera argument mot en avgift, en lapp han hade med sig i spåren i fall media skulle dyka upp – och så blev det. Han har inga problem med att de som använder konstsnöspåret ska betala men det är det långt ifrån alla som gör.

Folks välmående är hans tyngsta argument.

– Det här handlar om friskvård och förebyggande insatser så att vi slipper sjukvård. Då ska man inte ta betalt, det ska gå på skattesedeln. Punkt.

Han ställer sig frågande till hur tillsynen ska se ut.

– Hur ska man administrera detta. Vem följer upp? Ska man anställa personer för det eller ska grabbarna här (spårmakarna) åka runt och jaga folk? Jag tror det kommer kosta mer än vad som kommer in, säger Ola Wennström.

En tänkbar lösning är att föreningar med verksamhet i området ska sköta kontrollen.

Nina Lintzén, långloppsspecialist och dessutom snöforskare på LTU, är ute och åker med blott två månader gamla sonen Elias i pulkan. Hon har svårt att köpa att folk är motståndare till avgiften som hon anser är rimlig.

– Alla vill att det alltid ska vara gratis men det funkar inte så. Det kostar att underhålla spåren, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om