Kritiserar egna partiet: "Ett stort svek mot väljarna"

Socialdemokraten, rånebon och fackföreningsledaren Tomas Karlsson stod i valstugorna inför valet.

Nu talar han om ett socialdemokratiskt svek mot väljarna.

Med facit i hand tycker han också att det var ett misstag att inte tillåta en folkomröstning om Framtidens skola.

1 april 2019 11:10

Tomas Karlsson är ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på SSAB i Luleå. Han bor i Råneå, är socialdemokrat och också en omtyckt och prisad ungdomsledare inom brottningen. I ett inlägg på Facebook som publicerades i helgen riktar han kritik mot den väg som hans eget parti tar i skolfrågan i Luleå kommun. I inlägget reagerar han bland annat mot att Klöverträskskolans och Vitåskolans existens nu är hotad trots att hans eget parti så sent som för tre år sedan var med om att utförda löftet och beslutet att skolorna skulle få vara kvar. Han slår fast att om socialdemokraterna i Luleå vill bedriva en politik som bidrar till att avveckla landsbygden så kommer väljarnas dom att bli hård.

- I valet tappade vi elva procent i Luleå och får nu ta stöd av moderaterna för att behålla makten. Jag tror att domen kommer att bli minst lika hård i nästa val, säger han i inlägget.

Sedan uppmanar han alla att stödja barnens rätt till en bra skola och att Luleå kommun också ska ha en levande landsbygd.

De senaste dagarna har han samtalat med väldigt många människor som alla berörs och engageras av de plötsliga och omfattande avvecklingsplaner som har annonserats.

- Skolan är viktig för alla. För de på landsbygden är det viktigt att skolan finns i närheten av där man bor. Annars kommer inte barnfamiljer att flytta dit. Många mindre byar och samhällen där skolarna har slagit igen tynar bort undan för undan, säger Karlsson.

Sedan slår han fast:

- Vi ska se till att Luleå kommuns förslag hamnar där det hör hemma och det är i papperskorgen. Med engagemang och kraft så kan vi förändra beslutet.

Samtidigt skrev Tomas Karlsson och flera andra socialdemokratiska partikamrater en debattartikel i början av sommaren där de bedyrade att någon nedläggning av Vitåskolan inte var aktuell.

Och ni gjorde det med orden ”när det gäller Vitåskolan vill vi understryka att Vitåskolan inte är nedlagd och ska inte läggas ned. Illasinnade och rent elaka krafter fortsätter sprida ett felaktigt budskap”. Vad är din kommentar till det?

- Det är ett så stort svek mot väljarna i den här frågan när man går ut först innan valet med en sådan här text och sedan kommer man tio månader senare med någonting som är raka motsatsen. Jag är otroligt besviken. Jag vet inte om det var Niklas (Nordström) själv som hade skrivit det men det kom från det hållet. Jag trodde givetvis på de här uppgifterna som presenterades. Att det var det här som gällde, säger Tomas Karlsson.

Inför valet 2014 togs många lulebor på sängen när Framtidens skola lanserades kort efter valet. Många ogillade hela tanken där flera mindre skolor skulle stryka på foten och där man istället ville, och fortfarande vill, bilda nya stora skolor i centrala Luleå. Underlaget som låg till grund för beslutet av Framtidens skola kritiserades mycket hårt och från en rad olika håll visade man på stora brister i beslutsunderlaget. Något omtag i frågan blev ändå inte aktuellt. Då samlades drygt 8 000 namnunderskrifter in för att få till stånd en folkomröstning i Luleå kommun om Framtidens skola. På senhösten 2016 nekades medborgarna ändå detta.

- När man ser med facit i hand när det blev så här så självklart skulle det ha varit en folkomröstning. Som kommunpolitiker måste man ju lyssna på medborgarna på samma sätt som jag som facklig ledare lyssnar på mina medlemmar. Och på landsbygden berörs så otroligt många människor när skolan dras in. Skolan är en förutsättning för att de ska kunna bo och verka där. Väljer man att fortsätta att köra det här vidare på det här sättet så kommer det att bli tufft för socialdemokratin i nästa val, säger han.

Att Luleå kommun nu har på förslag att avveckla sju skolor samtidigt som man väljer att lägga 150 miljoner kronor på ett nytt badhus på Hertsön har renderat i många kommentarer på sociala medier.

– Jag förstår att människor upprörs. När man är i ett sådant här läge får man kanske skjuta på en sådan här investering. Ska man prioritera mellan skolorna och ett badhus så är det för mig självklart att skolorna ska vara kvar, säger han.

Vad har du att säga till alla barn och vuxna i Vitådalen och i Klöverträsk som nu åter får gå till sängs med en klump i magen?

- Politikerna ska lyssna på sina väljare. Jag tror att det finns ett antal politiker som inte har varit ute och sett de här skolorna och träffat barnen och föräldrarna på de här orterna. Ska man kunna ta ställning i sådana här viktiga frågor måste man vara ute och prata med de här människorna. Och framför allt måste man vara ärlig. Både när det gäller Klöverträsk och Vitå gick ju kommunen ut och sa att de skulle vara fredade framöver, säger han.

Ser du någon fara i att skapa storskolor?

- Det gör jag. Visst, kostnaden blir ju lägre om du packar in en massa barn i en stor skola men det finns alltför mycket som är negativt. Lärandet försämras. Sammanhållningen försämras också. På en liten skola tar man hand om varandra. Det blir en helt annan trygghet. Där får man också stöd och hjälp på ett annat sätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Nordlund