Kritik mot avgångsvederlag för miljoner

Luleå universitet har anmälts – både till polisen och till JO. Bakom det hela ligger konflikter mellan LTU och anställda som lämnat universitetet och som kostat miljonbelopp.

LTU. En "speciell arbetsplats" enligt advokat Michael Fischbein.

LTU. En "speciell arbetsplats" enligt advokat Michael Fischbein.

Foto: Anders Köjs

Luleå2016-02-27 06:00

Universitetet har lagt ned drygt tre miljoner kronor för att lösa ut anställda som hamnat i kläm. Fyra av dem har vänt sig till polisen för att få sina jobb tillbaka (se faktaruta).

LTU har även anmälts till Justitieombudsmannen (JO) för detta. Det är stiftelsen Academic rights watch (ARW) som JO-anmält tre chefer på LTU för osaklig och partisk handläggning, bristande myndighetsservice och jäv. ARW bevakar den akademiska friheten i Sverige, en självpåtagen uppgift.

Stiftelsen påtalar att högskolor och universitet inte ska kunna säga upp lärare och forskare på grund av vad de säger och tycker. ARW menar att förhindra sånt ska alla uppsägningar ske öppet, rättssäkert och under kontroll av fackliga företrädare.

– Men det finns så många brister i hanteringen och ingen egentlig facklig närvaro i de här fallen. Man kan inte utesluta att det egentligen går ut på att göra sig av med interna kritiker. Det är mycket olyckligt, anser vi, säger Erik J. Olsson, ARW, och professor i teoretisk filosofi vid Lunds universitet.

Men anmälningarna leder ingenstans – Åklagarmyndigheten beslöt raskt att inte inleda någon förundersökning. Och för ett par veckor sedan beslöt JO att inte heller göra något.

Universitetsdirektör Staffan Sarbäck är kritisk till anmälarna :

– De har anmält sex chefer och två fackliga företrädare och jag är en av dem. Det handlade i högsta grad om saker som finns i brottsbalken – myndighetsmissbruk, hot, skyddande av brottsling, urkundsförfalskning och annat. Man har dessutom pekat ut gärningsmännen, säger han.

Någon motanmälan är dock inte aktuell enligt Sarbäck.

– Nej, men man kan inte anklaga folk för brottsligs gärning. Det finns också i brottsbalken, säger han.

Sarbäck har även dragit hela frågan i universitetets styrelse som också fått brev från de fyra som vill att deras "avstängning" hävs.

– Vi har ingått civilrättsliga avtal och då får ARW säga vad de vill. De får väl driva den frågan på annat sätt om de menar att vi gjort fel, säger han.

Sarbäck menar att det inte finns något som pekar på att LTU gjort några fel.

– Avtalen är undertecknade, de har gått i verkställighet och personerna i fråga har kvitterat ut pengarna. Ingångna avtal ska hållas, säger han och tillägger:

– Vi är klara med det här. Och för oss är det heller ingen konflikt, vi är nöjda, säger Sarbäck.

Men ni lägger ut skattepengar för att lösa personalproblem?

– Det är klart att det inte är den bästa lösningen att folk får gå hem med full lön. Men vid varje tillfälle har vi försökt hitta den lösning som är bäst för universitetet och dess anställda, säger Sarbäck.

Han motsätter sig också att LTU skulle vara dålig på rehabilitering och omplacering.

– Vi har väl utvecklade processer för detta. Vi har en sjukfrånvaro på två procent. Vi mäter dessa frågor och det finns inget som pekar på att vi har brister generellt, vi har siffror som få kan mäta sig med, säger han men tillägger:

– Sedan kan det givetvis finnas enskilda personer som tycker annorlunda.

Kuriren rekommenderar populära artiklar från den här veckan:

Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea

GB plockar bort åtta glassar i sommar – drabbas du?

... och här är sommarens glassnyheter från GB!

Topplista: Här är världens 10 rikaste personer

Calle Jonsson jagas av polisen – är spårlöst försvunnen

Svarta listan: Råd & Rön varnar för norrbottniska företag

Kuriren avslöjar: Luleå Hockey jagar SHL-stjärnan

Lika som bär: Se idrottsstjärnornas dubbelgångare

Luleåmäklare varnas – efter anmälan från spekulant

Öppet brev: Sjuksköterskor kräver bättre lön

Kuriren avslöjar: Sprickan i Luleå Hockey – därför lämnar Fagervall

Bilen vandaliserad: "Pojkstreck"

Fick traktorskopa i bilen

Tre av familjens fyra barn har skadat sig i slalombackens lift

Fel person togs in på psyket

Calle Jonssons pappa om polisjakten: "Det är priset man får betala"

Bakgrund

Fyra före detta anställda polisanmälde i januari åtta personer på universitet. De fyra vill ha sina jobb tillbaka eftersom de menar att de provocerats att säga upp sig.

Alla fyra har avtal där de köpts ut av arbetsgivaren. Avtalen innebär att de fått lämna sina jobb men fått ett antal månadslöner och sina advokatkostnader betalda av LTU.

Detta har kostat LTU drygt tre miljoner kronor om man lägger till ytterligare två avtal med avgångsvederlag. Där har de enskilda valt att inte agera i efterhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om