– Vi lägger nästan en halv miljon kronor per år på att sanera våra stationer, berättar Tommy Haapala som är elnätschef på Luleå Energi.

80 stationer per år måste saneras, antingen genom att de målas om eller att de tvättas rent.

– Vi kom på att vi skulle smycka ut dem istället, säger Tommy Haapala och varumärkeskommunikatören Maria Näslund.

Artikelbild

| Emmy Wikström och Saga Vesterlund står för målandet vid Teliahuset. De målar efter Emmy Wikström idé. Ännu så länge är konstverket dolt i det vita tältet.

På brandstationstomten mitt emot Kulturens hus ligger en av de aktuella nätstationerna. Där håller Samuel Bergsten och Elina Mikkola på att måla siluetter av typiska Luleåidrottare, en ishockeyspelare och en basketspelare. På en av de resterande väggarna finns en mountainbikecyklist och det får kanske skyllas på Samuel Bergsten. Det är nämligen han som kommit med förslaget på hur nätstationen ska målas. Skellefteåbo som han är, ville han ha med en cyklist också.

– Luleå är en idrottsstad, så det är klart att vi måste ha med idrottare, påpekar Maria Näslund.

Att nätstationen sedan ligger där den ligger, intill Luleå Energi Arena, var en viktig faktor för att just Samuel Bergstens förslag, som alltså innehåller en basketspelare, hamnade på just den stationen.

Sex unga i åldrarna 18 – 22 år sommarjobbar med målandet just dessa veckor. Alla sex har fått lämna förslag på hur det skulle kunna se ut, men sedan har en jury valt ut tre av förslagen. Kraven var att det skulle ha med Luleå att göra och att målningarna skulle försköna miljön. De fick heller inte vara politiska eller provokativa.

Artikelbild

| Hugo Laestander är upphovsperson till målningen vid Södra hamn. Fanny Lindström hjälper honom.

– Förslagen var jättefina, även Elinas naturmotiv till exempel. Men vi fick välja ut tre, säger Tommy Haapala.

De sex målarna har fått sommarjobb på Luleå Energi arbetar med just detta med att överföra förslagen till byggnaderna. De sex är Samuel Bergsten, som är upphovsperson till målningen vid brandstationen, Elina Mikkola, Emmy Wikström, som är upphovsperson till målningen vid Teliahuset, Saga Vesterlund, Hugo Laestander. upphovsperson vid Södra hamn, och Fanny Lindström.

Artikelbild

| I anslutning till sporthallen och Luleå energi arena målar Samuel Bergsten och Elina Mikkola idrottare på nätstationes väggar.

Nu pågår alltså målning på dessa tre ställen i centrum; på brandstationstomten, vid Teliahuset och i Södra hamn.

– Det är klart vi hoppas på en fortsättning även nästa år, säger Maria Näslund.

Artikelbild

| Tommy Haapala är elnätschef på Luleå energi och Maria Näslund är varumärkeskommunikatör. Bakom dem, inne i det vita tältet, målar Samuel Bergsten och Elina Mikkola idrottare på väggarna till nätstationen. "Luleå är ju en idrottsstad", påpekar Maria Näslund.

Tommy Haapala och hon skulle gärna se att Luleåborna kommer med förslag på hur det ska målas och med vilka motiv.

– Det är flera som gått förbi under tiden vi har varit här och frågat vad som är på gång, säger Samuel Bergsten.

Vare sig han eller Elina Mikkola har hört något negativt från de förbipasserande.