Klart: "Me too"-grundaren till Luleå

Tarana Burke, kvinnan bakom massrörelsen #metoo, kommer till Luleå. Hon blir en av stjärntalarna vid Norrbotten Media Week i början av februari nästa år.

– Verkligt spännande, säger NMW-grundaren Ronny Olovsson till Dagens Media.

23 november 2017 16:20

Få har undgått #metoo-rörelsen i Sverige de senaste månaderna, där kvinnor får möjlighet att berätta om sina erfarenheter av sexuella ofredanden, trakasserier och allmänt sexistisk kultur.

Bakom hashtaggen #metoo står amerikanska Tarana Burke som redan 2006 skapade den som slogan för att öka medvetenheten om sexuella övergrepp relaterade missbruk i samhället.

När sedan skådespelerskan Alyssa Milano lånade "Me too"-begreppet vid anklagelserna mot Hollywood-mogulen Harvey Weinstein fick hashtaggen en enorm genomslagskraft.

Och nu har arrangörerna bakom årliga Norrbotten Media Week – branschveckan i Luleå – lyckats boka Tarana Burke som talare.

– Svenska kvinnor har hört av sig till mig den senaste veckan, för stöd och guidning, efter vad som har hänt i det här landet. Jag är väldigt glad att få närvara vid det här eventet, säger Tarana Burke i en kommentar.

Pr-strateg Ronny Olovsson, på byrån Vinter i Luleå och en av grundarna av NMW, gläds mycket åt stjärnbokningen.

– När 2017 summeras kommer #metoo vara en av de största och mest omvälvande händelserna både medialt och samhälleligt. I Sverige rullar det vidare och att i februari få möta Tarana Burke och höra henne på NMW i Luleå blir verkligt spännande. Vi är väldigt glada att kunna presentera henne som en av våra key notes, säger han till branschtodningen Dagens Media.

NMW grundades för två år sedan, på initiativ av den kreativa näringen och mediebranschen i Luleå och Piteå.

Norrbottens Media är en av medarrangörerna av eventet som äger rum den 5-10 februari.

"Me too"-grundaren Tarana Burke talar torsdag den 8 februari.

Bland övriga inbjudna gästtalare under NMW märks SVT:s verkställande direktör Hanna Stjärne, succébloggerskan och entreprenören Isabella Löwengrip samt den tongivande frilansskribenten Jack Werner.

nils.johansson@norrbottensmedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson