Kenneth Backgård begär att staten griper in

Regionrådet Kenneth Backgård begär att staten griper in, för att säkra fortsatt flyg på sträckan Luleå–Stockholm om SAS slutar flyga.

2 april 2020 11:33

SAS överväger att ställa in allt inrikesflyg i Sverige på grund av kraftigt minskat resande till följd av coronapandemin. Det bekräftar Freja Annamatz, chef för mediakontakter på SAS Sverige. 

– Extremt oroande. Då är vi hänvisade till transporter som tar i princip 24 timmar, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Norwegian har ställt in allt inrikesflyg i Sverige under april månad och SAS flyger för närvarande två flighter per vardag på sträckan Luleå-Arlanda. 

– Vi är beroende av flygtrafiken, för personal och för att transportera utrustning, säger Kenneth Backgård.

Kenneth Backgård har skrivit brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth, till SAS styrelseordförande Carsten Dilling och till SAS vd Rickard Gustafson där han vädjar att de ska säkerställa fortsatt flyg till Norrbotten. Regionen är i stort behov av att snabbt transportera patienter, personal och materiel med flyg. Kompetensförsörjningen till länet måste fungera, inte minst behovet av specialister till näringslivet. Flygfrakt av viktiga komponenter och material sker med reguljär flygtrafik. 

– Vi om någon är beroende av flygtrafiken. Staten är delägare av SAS, regeringen måste se till att det fungerar, säger Kenneth Backgård.

– Vi har trafikplikt på mindre flygplatser som Gällivare, det är dags att se till att vi har trafikplikt på flyglinjen upp till Luleå, säger Kenneth Backgård.

– Det här om något är katastrofalt, om SAS skulle ställa in trafiken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Isaksson