Inredningsexpertens sju bästa tips när vill förnya hemmet

Tänk på storleken på möblerna. En stor soffa kan ta över ett rum helt.

1 september 2017 19:27

Tänk på storleken på möblerna. En stor soffa kan ta över ett rum helt. Om du ändå vill ha en sådan, balansera upp storleken med mindre möbler kring, till exempel små satsbord istället för ett enda stort soffbord.

Gardiner! Vi har en tendens att hänga gardinstängerna precis i överkant av fönsterfodren och låta dem löpa en bra bit in på fönstret. Flytta upp och flytta ut så upplevs fönstret större och hela rummet får ett annorlunda lyft.

Ställ något i varje hörn för att runda av dem, till exempel en lampa eller en växt. Vi människor är flyktdjur och trivs inte i rum där vi inte kan avgöra storlek och avstånd direkt, på ett omedvetet vis förstås. Det hjälper de "runa" hörnen till med.

Ställ aldrig möbler kloss mot väggen utan låt det finnas några centimeters utrymme för energierna att flöda. Utom i sovrummet – sängen är den enda möbel i huset som bör ha väggkontakt. Vi sover ofta bättre när vi har "ryggen" skyddad. Och tänk på att aldrig placera sängen så att du inte kan se dörröppningen, då finns en risk att sovplatsen känns otrygg.

Rensa i röran! Börja försiktigt, sedan rullar det ofta på av sig själv. Låt bara saker du verkligen tycker om stå framme. Och våga satsa på tomma ytor här och där. Alla väggar behöver inte ha en tavla. I ett rum kan du också tänka på att gruppera inredningen, det ger ett lugnare intryck än om saker är utspridda jämt över hela rummet.

Jag brukar säga att näst efter sovrummet är hallen vårt viktigaste rum, för det är det du alltid ser först eller sist när du kommer hem eller åker hemifrån. Och där har vi också en förmåga att skapa oreda med skor, nycklar, kvitton, halsdukar eller vad det nu kan vara överallt. Skaffa lådor att lägga småsakerna i och se till att ytterkläderna har någonstans att ta vägen.

Hitta din basfärg, oavsett om det är vitt, beige eller grått. Lägg sedan till accessoarer med accentfärger efter humör eller säsong. När du hittat den stil som du gillar i grunden kan du uppdatera genom att mixa in någon trendig detalj här och där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!