Kyrkbyskolan i Gammelstad har varit utdömd ända sedan besluten gällande Framtidens skola, då det var sagt att den skulle avvecklas 2021.
Nu föreslår skolchef Maarit Enbuske och tjänstemännen på barn- och utbildningsförvaltningen att skolan ska stängas redan hösten 2019.
Läs mer: Chockförslaget: Skolorna stänger till hösten
Carola Tornberg, rektor för Kyrkbyskolan och även Öhems- och Mariebergsskolan, hade möte med medarbetarna på onsdag morgon.
– Det fick informationen om förslaget och att beslut ska fattas i nämnden den 24 april. Vi får förhålla oss till det nu.
Hur togs beskedet emot av personalen?– Det hade läckt ut innan, så de var inte helt överraskade. I stället för att göra besparingar på personal och minskad elevpeng, försöker kommunen få ner kostnaderna genom att stänga lokaler i stället.
– Men det är klart, många har jobbat här länge och det är en väl fungerande skola, så det blir mycket känslor nu, säger rektorn.
Tio lärare, fritidspedagoger och en förskollärare berörs av den hastiga nedläggningen, en besparing motsvarande 1 070 000 miljoner kronor årligen, enligt skolchefen Maarit Enbuske.
– Ingen blir utan jobb, utan lärarna följer med dit eleverna går.
De 77 eleverna omplaceras till Öhems- och Mariebergsskolan (lågstadiet), samt Stadsöskolan (mellanstadiet).
– Det finns kapacitet för eleverna på de skolorna, så det ska gå bra.
Några reaktioner från föräldrarna?– Självklart väcker detta känslor. Det finns oro kring barnen, vilken skola de ska flyttas till och om de skiljs från sina kompisar. Men vi ska hålla ihop årskurserna, så alla går till samma skola.
Hon betonar att det redan har gjorts initiala konsekvensanalyser tillsammans med fackliga huvudskyddsombud på förvaltningsnivå.
– Sen gör jag egna risk- och konsekvensanalyser med personalen. Dessutom, som vid alla förändringar, gör vi en barnkonsekvensanalys, där vi bemöter elevernas farhågor och förhoppningar, vilket även sker nu.
Samtidigt utreder barn- och utbildningsförvaltningen en framtida storskola i Gammelstad, med plats för minst 750 elever i tio årskurser, från förskoleklass till årskurs 9.
– Vi har inte fått år och datum ännu, men jag ser fram emot den, säger Carola Tornberg.
Även specialpedagogen Veronica Johansson, som arbetar på Kyrkbyskolan, ser möjligheter med större skolenheter.
– Vi undervisar inte på samma sätt i dag som tidigare, och de äldre skolorna är inte alltid anpassade för den nya pedagogiken.
Men mellanstadieläraren Monica Lindehag, som hade jobbat tio år i numera stängda Svartöstadskolan och började i Kyrkbyn för tre år sedan, är inte lika övertygad.
– Jag har trivts på mindre skolor, uppskattar fördelarna med snabba beslutsvägar. Man har kontakt med all personal och känner alla barnen.
– Men det kan också bli ganska ensamt, medan man har fler lärarkollegor i samma årskurs på större skolor. Det tycker jag är positivt, säger Veronica Johansson.
– Vårdnadshavarna måste ha förtroende för oss. Vi skulle aldrig skapa något dåligt för eleverna. Barnen står i fokus hela tiden, säger rektor Carola Tornberg.