Hon jublar över flygskatten

Nu är det klart: Regeringen lägger fram ett förslag om att införa flygskatt från och med nästa år. Ett besked som får Norrbottens miljöpartister att jubla.

8 juni 2017 14:11

Den rödgröna regeringen skickar förslaget om beskattning på flyg till lagrådet, som granskar viktiga lagförslag innan de når riksdagen.

Målet är att den nya flygskatten ska införas den 1 april nästa år. Något som skulle göra inrikes enkelresor 80 kronor dyrare, fördyra resor inom Europa med 280 kronor och lägga på 430 kronor på resor som är längre än 600 mil.

Det finns en stark kritisk opinion mot förslaget, inte minst i riksdagen där både alliansen och Sverigedemokraterna är emot det. Miljöpartiets distriktsordförande i Norrbotten, Annika Eriksson, är desto mer positiv.

– Jag tycker att en flygskatt behövs, säger hon.

Eriksson tycker att det är viktigt att flyget blir mindre prisvärt i jämförelse med till exempel tågresor.

– För konkurrensen mellan trafikslagen är det väldigt viktigt att flyget är med och betalar sina miljökostnader, säger hon.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) – som även är ordförande i branschorganisationen Svenskt flyg – är inte lika nöjd.

– Det är bedrövligt, säger han.

Nordström pekar på att både regeringens utredning och remissinstanser har ställt sig tveksamma till om skatten verkligen kommer ha någon klimateffekt. Han tror att det vore bättre att beskatta bränsle i stället för alla flygresor.

– Det finns moderna bränslen man borde stimulera.

Han ser också att dyrare flygbiljetter är ett slag mot norra Sverige där möjligheterna att resa med andra färdmedel är begränsade.

– Nu blir Sverige ännu mer avlångt, säger Niklas Nordström.

Den risken ser inte Annika Eriksson.

– Jag tror inte att 80 kronor är förödande för näringslivet i Norrbotten. 80 kronor kan du spara in på kringaktiviteter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson

Ämnen du kan följa