Hockey på julafton – en tradition

Julen består av massor av traditioner vi inte vill rucka på.

Hemvändaridrotten är en annan tradition många bara måste ha varje jul.

– Barnen vill ha Kalle Anka och vi vill ha rinken, annars går det inte. Rinken är det viktigaste på jul, säger Håkan Johansson som laddar inför julaftonshockeyn i Antnäs.

23 december 2017 15:31

Många äro de kompisgäng som samlas för att idrotta under julen och inte sällan har idrottstillfället en exakt fastslagen tidpunkt och idrotten är densamma år efter år.

Att röra lite på sig under julen är inte fel, det blir ju en hel del mat och onyttigheter för många, men först och främst så är det den sociala biten som lockar.

I Antnäs liras det hockey varje julafton på Antnäs uterink klockan 11.00. Oavsett väder och vind.

– Förra året blev det lite fiasko, då spelade vi två minuter sedan fick man skotta och så spela två minuter igen, säger Håkan Johansson och skrattar.

Han håller i julaftonshockeytrådarna för gänget som brukar vara omkring 20 personer stort. De flesta har sin bakgrund i Antnäs BK kryddat med en och annan "outsider". Sedan 2010 har traditionen rullat på, men att lira hockey på julaftonen på rinken i Antnäs har egentligen funnits längre än så men då i lösare former.

En facebookevenemang håller deltagarna peppade och uppdaterade.

– Det är många hemvändare som är med och det kanske är enda gången man träffar dem det året. Det brukar vara riktigt uppskattat och roligt, säger Håkan Johansson.

Han fortsätter:

– Det är perfekt. Man hinner träffa alla på en och samma gång. Och alla är bra på att ta sig tid och komma dit.

In med klubborna i en hög, någon delar upp klubborna, leta upp klubban och så kör man så. Precis som i barndomen och utan konstigheter.

– Vi kommer dit, snackar lite skit, delar upp i två lag och har kul, konstaterar Håkan Johansson.

Att spela hockey på julafton har sina fördelar men ibland finns det tillfällen då lite otajmade hockeyamatörer, kallt väder, höga klubbor och ögonbryn inte den bästa kombinationen. En rolig kombination, visst, men...

– Nåt år har jag legat på akuten på julafton med blodvite. Det var ingen rolig jul att ligga där (skratt), säger Håkan Johansson.

Vädret är alltid en källa till oro.

– Inte något år har det varit riktigt bra. Antingen har det varit riktigt kallt eller så har det snöat, säger Håkan Johansson.

Men i år ser det lovande ut. Minus sex grader och strålande sol utlovas på julafton.

Norrbottens Media har fått åtskilliga tips på olika inofficiella idrottstävlingar under jul, det handlar om volleyboll, innebandy och basket, bland annat.

På Hertsön går exempelvis snacket om en riktig långkörare, den så kallade Gylliturneringen. Här har gänget tagit det till nästa nivå med en egen hemsida där bilder och resultat presenteras från turneringens snart 20-åriga historia.

– På juldagen spelar vi alltid en klassisk mjuktennisturnering. Vi har kört den officiellt sedan 1999. Men nu när vi blivit lite äldre så är det mycket svårare att få ihop det så vi har beslutat att köra varannat år och i år så kör vi tyvärr inte, säger Petter Augustsson, som själv varit hemvändare under många av de år turneringen körts.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!