Fram till augusti hade den inhyrda personalen i regionen kostat 193 miljoner kronor, vilket är 26 miljoner kronor mer än motsvarande period i fjol. Länssjukvården minskar visserligen sina kostnader för inhyrd personal med en miljon kronor – men i närsjukvården har notan blivit 28 miljoner kronor större.
Allra tyngst är det i primärvärden som har ökat sina kostnader med 15 miljoner. På flera orter har primärvårdens kostnader för stafettpersonal stigit med miljonbelopp.
Ett exempel är Luleå där hyrpersonalen kostade nästan 25,5 miljoner kronor fram till augusti. Det är drygt 6,5 miljoner mer jämfört med samma tidpunkt i fjol.
I Kalix ökade notan med 5,4 miljoner, i Gällivare med 3,7 miljoner och i Haparanda med nästan två miljoner.
"Mycket allvarligt eftersom det påverkar vår ekonomi negativt", skriver Anna Alm Andersson, som är närsjukvårdschef i Kalix, i ett mejl.
Kristina Myhr-Eriksson, närsjukvårdschef i Luleå–Boden, går så långt som att säga att stafettläkarbehovet är ett av sjukvårdens allra största problem.
– Så är det faktiskt, för det har så stora konsekvenser för både patienterna, som behöver kontinuitet och inte ska behöva träffa en ny läkare varje gång, och för medarbetarna. Att få jobba med nya stafettläkare varje vecka är jättejobbigt och negativt för utvecklingen, säger Kristina Myhr-Eriksson.
Samtidigt är hyrpersonalen direkt nödvändig i dagsläget.
– Vi är beroende av att hålla vårdplatser öppna, det är väldigt högt tryck på de vårdplatser vi har. För att klara bemanningen och kunna göra det har vi behövt anlita inhyrda i viss mån.
Regionen anlitar både sjuksköterskor och läkare på stafettbasis. För närsjukvården handlar det framför allt om specialister inom psykiatri och allmänmedicin.
Lösningen på problemet med hyrpersonal är att få fler att vilja bli fast anställda hos regionen. Flera insatser pågår, bland annat i form av att förbättra arbetsmiljön för sjuksköterskor och ge dem möjlighet till karriärutveckling.
En annan förhoppning är att fler läkare som vill vidareutbilda sig till specialister ska lockas av anställning hos regionen. Men att utbilda sig tar tid och på kort sikt kommer behovet av hyrpersonal finnas kvar.
– Vi jobbar på väldigt många fronter med att dels utbilda, dels få de inhyrda att komma till oss som fast anställda. Det finns fördelar med det, tycker vi, men vi måste jobba för att bli en bra arbetsgivare där man vill vara och verka, säger Kristina Myhr-Eriksson.