Har attesterat sina egna kortfakturor

Pengar har gÄtt till drivmedel, privata resor och inköp. "Jag kÀnde inte till att det bara var en person som attesterade", sÀger styrelseordföranden.

LuleÄ kommun skakas av en ny skandal, dÀr en tidigare verksamhetschef pÄ ett kommunalt bolag polisanmÀlts misstÀnkt för att ha skott sig sjÀlv med verksamhetens pengar.

LuleÄ kommun skakas av en ny skandal, dÀr en tidigare verksamhetschef pÄ ett kommunalt bolag polisanmÀlts misstÀnkt för att ha skott sig sjÀlv med verksamhetens pengar.

Foto: Jonas Andersson

LuleÄ2019-10-31 12:51

Hur det misstÀnkta svindleriet kunnat ske, det ska en revisionsrapport svara pÄ om nÄgra veckor, enligt ordföranden.

Varför har det inte upptÀckts tidigare?

– Ja du, jag tror att om du vill luras eller begĂ„ brott sĂ„ gĂ„r det alltid. SĂ€rskilt om man Ă€r vd och inte kontrolleras. Jag undrar, som styrelsemedlem, varför revisionen inte upptĂ€ckt nĂ„got. Vi ser resultaten, men dĂ€r har man skrivit att det inte funnits nĂ„got att anmĂ€rka pĂ„. Det Ă€r inte vi i styrelsen som tittar hur det ser ut pĂ„ kontona, det Ă€r vd och revisorer.

Kontrollansvaret lÄg pÄ revisionsbyrÄn KPMG, som kommunen har avtal med, och lekmannarevisorer.

Är det inte konstigt att de inte upptĂ€ckt detta?

– Ja, det tycker jag. Det tog inte sĂ€rskilt lĂ€nge för mig att upptĂ€cka att nĂ„got inte stod rĂ€tt till, sĂ„ jag Ă€r förvĂ„nad.

Hur har det kunnat ske?

– Om man tittar pĂ„ den fördjupande revisonen och vad de kommit fram till Ă€r det rĂ€tt uppenbart. Men om man inte vet om de hĂ€r sakerna Ă€r det hĂ€r svĂ„rt att upptĂ€cka. Jag vill poĂ€ngtera att det inte var anledningen till att han fick gĂ„ i somras, utan för att vi ville ha ny styrning.

Vilket ansvar har du?

– Som sagt har sakerna som uppdagats varit svĂ„ra att upptĂ€cka som ledamot.

Vad gör ni för att det inte ska kunna ske igen?

– Vi förtydligar dokument och attesteringsordningen sĂ„ att man aldrig attesterar fakturor sjĂ€lv.

Är det vad som har skett?

– Ja, det har kunnat ske. Jag kĂ€nde inte till att det bara var en person som attesterade. Jag kanske borde ha vetat det, men jag förvĂ€ntade mig bara att det var sĂ„.

Vem har attesterat fakturorna?

– Det Ă€r han sjĂ€lv som attesterat. Nu gör vd:n och jag det tillsammans, sĂ„ det gĂ„r att göra Ă€ven om man Ă€r fĂ„.

Hur har det gÄtt till?

– Har du ett kort kopplat till dig sjĂ€lv som chef kan du sĂ„ klart handla pĂ„ det och attestera fakurorna sjĂ€lv. Jag trodde att revisorerna gjorde nĂ„gon typ av stickkontroller, men det Ă€r inte sĂ„ man har jobbat.

UppÄt en miljon ska ha runnit ut, hur pÄverkas verksamheten?

– Den kommer inte att pĂ„verkas. Vi har trĂ€ffat och pratat med personalen och de andra berörda och tvĂ€rtom har bolaget ganska goda framtidsutsikter.

Hur ska ni fÄ tillbaka pengarna?

– Jag vet faktiskt inte, men om en Ă„klagare tar upp det och kommer fram till ett belopp Ă€r det klart att vi försöker fĂ„ tillbaka det. Vi har i alla fall hĂ€vt hans anstĂ€llningsavtal som strĂ€ckte sig till augusti nĂ€sta Ă„r.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!