Här är stränderna som inspekteras i sommar

Nu granskar Luleå kommun våra badstränder. Vi var med när sommarens första badvattenprover togs.

Skickas iväg. Badvattenproverna skickas till ett laboratorium i Umeå.

Skickas iväg. Badvattenproverna skickas till ett laboratorium i Umeå.

Foto: Hanna Åberg

Luleå2017-07-11 08:00

Det regnar och blåser på onsdagsmorgonen. Sommarvärmen lyser med sin frånvaro. Två män kommer åkandes över stranden i en gammal pick up. Det är dags att ta årets badvattenprover. Lulviken står näst på tur.

Tre gånger per sommar tar fritidsförvaltningen i Luleå kommun prover på utvalda badställen för att se att badvattnet håller en god kvalité. Det första för i år togs 5 juli, nästa tas 19 juli och sista 2 augusti.

– Det är jättesvårt att säga varför vattenkvalitén är dålig. Det kan vara på grund av utsläpp i vattnet eller avföring från människor och djur, säger Maja Roslund, miljö- och byggnadsförvaltningen i Luleå kommun.

Greger Ylinenjärvi, fritidsförvaltningen, vadar ut i det kalla vattnet och släpper ner en flytande termometer. Den guppar i vågorna. Han doppar en fyrkantig flaska under vattnet tills den fyllts helt.

Flaskan med vatten ska tillsammans med tolv andra flaskor skickas till ett laboratorium i Umeå. Där ska man undersöka hur mycket tarmbakterier det finns i vattnet. Bakteriegruppen kallas enterokocker och kommer från avföring. Bakterierna kan hamna i vattnet till exempel via fågelspillning, avloppsvatten eller markavrinning vid regn.

Att svälja vatten med höga halter av enterokocker kan leda till magsjuka och urinvägsinfektion. Bakterien är även skadlig om den når ett öppet sår då det finns risk för infektion.

– Provtagningarna är ett slags varningssystem. Allmänheten ska få veta om det är badvänligt eller inte. Vårt jobb är att ta prover och på så sätt informera om vattnets kvalité, säger Jan Blomkvist, fritidsförvaltningen.

Badvattnet klassas enligt en tregradig skala. Är vattnet tjänligt innehåller det en liten mängd bakterier, det innebär att vattnet är badvänligt. Tjänligt med anmärkning betyder att det finns en förhöjd halt av bakterier.

Om vattnet visar sig vara otjänligt innebär det att bakteriehalten är hög. Inom tre dygn tas ett omprov för att se om det första provet stämde eftersom det kan förekomma tillfälliga föroreningar.

– Om även det andra provet resulterar i att vattnet är otjänligt sätter vi upp skyltar och lägger ut information om det på nätet. Vi avråder från bad till bakteriehalten är normal igen, säger Maja Roslund.

I Luleå tas badvattenprover vid Arcus camping, Brändön, Gültzauudden, Klubbviken, Kängsön, Lulsundet, Lulviken, Mörön, Notviken, Näset i Sunderbyn, Rörbäcken, Storsand och Trolltjärn.

Listan: Här är alla stränder i Luleå

0920-262770

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!