Här är planen för Luleås nya kvarter

Här är Luleås nästa stora byggprojekt. Det blir fastighetsbolaget Galären som får i uppdrag att förvandla stadens fulaste byggnad till ett modernt stadskvarter med bostäder och butiker.

28 juli 2018 07:00

Ärendet har beretts i stadshuset i två år. Fortfarande återstår en del att lösa innan det första spadtaget, men Luleås kommunalråd Niklas Nordström pekar i dag ut riktningen inför framtiden.

– Vi behöver försköna Luleå. Det här är ett sätt att förändra ett kvarter som i dag bara rymmer ett stängt parkeringshus. Nu återstår några få praktiska frågor som borde kunna vara lösta till hösten. Vi behöver fler bostäder.

Det var i april 2016 som dragkampen om kvarteret Karpen kom i gång på allvar.

Galären och Riksbyggen lämnade in förslag på hur kvarteret kunde byggas om utan att riva det nuvarande parkeringshuset på Sandviksgatan.

I dag är Galärens vd Gunnar Tåhlin mycket nöjd över att ha fått Karpen på kroken.

– Jag känner jättestarkt för det här projektet. Det speglar Galärens ambitioner fullt ut. Det handlar om att bygga om ett kvarter i staden med både form, funktion och ur ett hållbarhetsperspektiv. Det finns inte något av våra byggprojekt som väckt lika många positiva reaktioner från allmänheten.

Visionen är att bygga butikslokaler på markplanet mot Skomakargatan, Stationsgatan och Timmermansgatan.

På Sandviksgatan behålls in- och utfarterna till parkeringshuset, där merparten av dagens p-platser blir kvar.

Bostäder byggs i alla vädersträck. Den cirkelformade körrampen ska få en tornliknande påbyggnad som kan bli den högsta byggnaden i centrum. I den inlämnade skissen har tornet 16 våningar.

– Den exakta höjden är inte bestämt ännu. Vi kommer att sätta oss ned i diskussioner med Luleå kommun. Var de landar vet vi inte i dag, säger Gunnar Tåhlin.

Kvarteret ska bestå av hyreslägenheter, men antalet går inte att precisera innan den nya detaljplanen är fastställd.

– Vi vill bygga små lägenheter med överkomliga hyror. Det blir enkelsidiga hyresrätter med fönster åt ett håll. Byggnaden kommer att få några extra våningar och på taket planerar vi för en trädgård.

Galärens vd Gunnar Tåhlin tror att byggstarten kommer att ske "inom ett par år".

– Vi välkomnar det här projektet väldigt mycket. Det är ett kvarter som varit dött på kvällarna. Vi har ett gemensamt mål med Galären att skapa liv i den här delen av stan utan att gå miste om parkeringsplatser, säger kommunalråd Niklas Nordström.

Karpen får nytt liv

Kvarteret fick sitt nuvarande namn 1982. Precis som övriga intilliggande kvarter i området hämtades inspirationen från fiskriket.

Det vinnande förslaget är ritat av Tirsén & Aili Arkitekter och innehåller över 100 lägenheter.

Parkeringshuset är i dag kallställt, men ska byggas om till ett varmgarage med uppladdningsplatser för både elcyklar och elbilar.

Enligt Galärens nuvarande skiss ryms cirka 400 parkeringsplatser, men Luleå kommun har inte sagt sitt i den här frågan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa