Han nekas skuldsanering: "Ren avundsjuka".

En handfull gånger har Anders Lundgren fått nobben när han ansökt om skuldsanering. Nyligen kom nästa bakslag. "Det är ren avundsjuka", säger han om tingsrättens beslut.

Anders Lundgren, här tillsammans med sitt ombud, advokat Marianne Sandström, efter förhandlingen i Luleå tingsrätt för ett par veckor sedan.

Anders Lundgren, här tillsammans med sitt ombud, advokat Marianne Sandström, efter förhandlingen i Luleå tingsrätt för ett par veckor sedan.

Foto: Peter Johansson

Luleå kommun2020-03-18 05:00

Historien sträcker sig nästan 30 år tillbaka i tiden. Då driver Anders Lundgren, 65, ett kommanditbolag i dykarbranschen som får likviditetsproblem på grund av avtagande omsättning.

En bank säger upp checkkrediten, vilket i förlängningen bland annat leder till att löner inte kan utbetalas.

Året är 1992, och det här är en verklighet som i förlängningen leder till katastrofartad konkurs, med en kvarvarande skuld på mellan sex och sju miljoner kronor.

I dag har Anders Lundren skulder på drygt 25 miljoner kronor efter att räntan gjort sitt, varav Kronofogdemyndigheten söker honom för drygt 220 000. Skulder som han hade hoppats få hjälp att sanera.

Men den 19 februari, efter ett antal försök genom åren att få skuldsanering, tvingats han återigen att motta ett negativt besked.

Ett beslut från Luleå tingsrätt som kom efter att Kronofogdemyndighetens avslag i höstas prövats i en domstolsförhandling.

Problemet för Anders Lundgren är att han är ensam aktieägare i ett företag som har tillgångar på runt 6,5 miljoner kronor.

I beslutet konstaterar tingsrätten bland annat, med hänvisning till ett avgörande i Högsta domstolen, "att det skulle framstå som stötande att bevilja honom skuldsanering".

Domstolen påpekar också att om tillgångar i bolaget säljs skulle dessa tillfalla Lundgren eftersom han är ensam aktieägare.

"Det är därför rimligt att begära att i vart fall en del av dessa tillgångar avyttras innan en skuldsanering kan komma i fråga."

Tingsrätten pekar på ett rättsfall från HD, som skriver att en ny skuldsaneringslag och systemet inte fick "skada den allmänna betalningsmoralen eller verka stötande ur allmän synpunkt".

Det är här motiveringar som Anders Lundgren inte ger mycket för. 

Varför skulle han ta ut lön i från företaget, om han bara får behålla existensminimum, menar han.

– Det är däremot stötande att jag inte kan ta ut en lön och betala kommunal skatt, säger han.

Men tror du inte att det skulle framstå som stötande för allmänheten, om du fick skuldsanering?

– Det tror jag inte. Men det beror på hur man lägger fram det.

Men 6,5 miljoner är ganska mycket pengar?

– Jo, men pengarna är skattade, till staten. Bolaget är en egen juridisk person, även om jag äger aktierna. Det finns ju ingen som helst anledning till att jag ska brandskatta företaget till några fordringsägare som inte har ett jäkla dugg med det här att göra. Ursäkta uttrycket.

Anders Lundgren fortsätter ilsket:

 – Det är ren avundsjuka från tingsrätten, att jag har lyckats upparbeta ett kapital inom bolaget. Och det kommer jag aldrig någonsin att röra för att betala fordringsägarna. Har jag levt så här i 28 år, då kommer jag göra det fram till "dödagar". 

Tingsrätten anser också att du inte har gjort allt för att betala de skulder du har.

– Det är ju helt felaktigt. Jag har ju i grunden aldrig förorsakat de här skulderna, utan det är ju banken som har förorsakat dem.

Under förhandlingen i tingsrätten anförde advokat Marianne Sandström bland annat ett nytt regelverk som ger personer med välskötta företag rätt till skuldsanering.

Advokaten konstaterade också att hennes klient endast skulle kunna betala åtta procent av skuldbördan, efter att skatter betalats, om han lade ner hela företagsverksamheten.

Tingsrättens beslut kommer att överklagas, uppger Anders Lundgren.

– Vi kommer att gå till HD om det behövs.

I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktivt att Kronofogden söker Anders Lundgren för skulder på drygt 25 miljoner kronor. Rätt siffra är drygt 220 000, medan hans totala skulder uppgår till 25 miljoner.

Fakta

Det här är en del av de villkor som Kronofogdemyndigheten ställer:

Företaget ska gå bra och dina skulder ska inte komma från den nuvarande verksamheten.

Minst 70 procent av dina personliga skulder ska ha kommit från näringsverksamhet.

Du är så skuldsatt att du inte på något sätt kan betala dina skulder.

En skuldsanering ska vara rimlig med hänsyn till personliga och ekonomiska förhållanden. 

Du får inte ha näringsförbud.

Du behöver kunna betala minst en sjundedel av prisbasbeloppet var tredje månad. 

Karta: Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!