Fyra av tio läkare går snart i pension

Hälsocentralerna lider av den svåra läkarbristen – och snart kan det bli ännu värre. Nästan hälften av distriktsläkarna går i pension inom tio år.

Glest. Många av läkartjänsterna i Norrbotten är redan vakanta – och inom tio år går nästan hälften av distriktsläkarna i pension.

Glest. Många av läkartjänsterna i Norrbotten är redan vakanta – och inom tio år går nästan hälften av distriktsläkarna i pension.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Luleå2018-04-11 05:00

Vi har tidigare rapporterat om bristen på läkare i primärvården. Region Norrbottens hälsocentraler behöver 156,8 läkare, men omräknat till heltidsarbetande finns endast 71 fast anställda specialister i allmänmedicin.

Dessutom går en stor andel av läkarna snart i pension. Av hälsocentralernas totalt 85 specialister (hel- och deltidsarbetande) är 20 – nästan en fjärdedel – 60 år eller äldre.

Läs mer: Skräcksiffran: 80 läkare fattas

Ytterligare 16 läkare är 55 till 59 år gamla, vilket betyder att mer än 40 procent av distriktsläkarkåren når pensionsåldern inom tio år.

– Läkare har en tendens att jobba längre än till pensionsåldern, men vi har en utmaning i att rekrytera. Sedan är tio år en lång tid och det hinner hända väldigt mycket, men vi har definitivt ett rekryteringsbehov i primärvården, säger Brita Winsa som är chef för Region Norrbottens närsjukvårdsdivision.

Kompetensförsörjningen i primärvården är en tuff uppgift för Region Norrbotten, som driver nästan 30 hälsocentraler spridda över en fjärdedel av Sveriges yta.

Distriktsläkare tjänar ofta bättre än många läkare med andra specialiteter, men samtidigt kan jobbet på en hälsocentral innebära mer ensamarbete och en tyngre administrativ börda än för läkare på sjukhusavdelningar.

När Region Skåne intervjuade AT-läkare i en studie 2014 angavs bättre lön och arbetsvillkor och mer tid för varje patient som faktorer som skulle kunna göra primärvården mer intressant att arbeta i. Bilden bekräftades när ST-läkare i allmänmedicin i Luleå och Boden svarade på en mindre enkät i januari 2018.

– Vi gör satsningar lönemässigt, men det handlar mycket om arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter också, säger Region Norrbottens HR-direktör Ulrika Sundquist.

I närsjukvårdsdivisionen har Brita Winsa nyligen tillsatt en arbetsgrupp bestående av henne själv, andra chefer och annan personal, inklusive läkare. Arbetsmiljöfrågorna är i centrum och målet är att presentera en konkret handlingsplan under våren.

– Jag måste ha hjälp av dem som jobbar ute i verksamheten. Nu har vi tillsammans börjat titta på vad vi behöver göra för att göra skillnad, säger Brita Winsa.

Personligen är hon övertygad om att förbättrad arbetsmiljö är avgörande för att säkerställa en tillräcklig läkarbemanning.

– Får vi till en bra arbetsmiljö kan man dels lockas hit för att ryktet går, men det är framför allt det bästa sättet att få folk att stanna kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om