Frågorna Lekfalk inte vill besvara

Mikael Lekfalk vill inte besvara frågor om märkliga omständigheter i samarbetet med sin personliga mentor. Nu kan Norrbottens Media avslöja ännu en uppgift som kan vara oriktig. Samtidigt inleder revisorerna en granskning.

En faktura från Hotell Scandic Sjöfartshotell i Stockholm är ytterligare en märklig omständighet i fallet med Mikael Lekfalks mentorstöd som Norrbottens Media hittat i vår granskning.

En faktura från Hotell Scandic Sjöfartshotell i Stockholm är ytterligare en märklig omständighet i fallet med Mikael Lekfalks mentorstöd som Norrbottens Media hittat i vår granskning.

Foto: Klas Hallvarez/montage

Luleå kommun2019-10-18 16:10

Kommundirektören sades upp den 4 oktober, som en följd av att han inte följt kommunens riktlinjer när han anlitade Björn Lindqvist på Resultatfabriken Consulting som strategisk rådgivare åt sig själv. 

Sedan dess har Lekfalk varit svår att nå. Men på torsdag förmiddag besvarade Lekfalk ett meddelande på chatappen messenger. Han bad oss skicka frågor och angav en privat mejladress.

Något svar kom tyvärr aldrig. Det är angeläget att Lekfalk får möjlighet att ge sin version. De mejl mellan parterna som vi begärt ut från kommunen reser frågetecken.

Fredagen den 28 september 2018 har Lekfalk angivit att han träffat mentorn i Stockholm. Men dagen innan har mentorn mejlat honom från Kenya. 

Lindqvist berättar att han är på plats i sin nya hemstad Nairobi sedan 1,5 månad tillbaka och att företaget på flera fronter är involverat i affärsverksamhet i Afrika. Ingenting framgår om något pågående samarbete eller en Stockholmsresa.

1,5 månad senare, den 9 november, har Lekfalk angivit att han träffat mentorn i Stockholm i samband med ett möte i ett chefsnätverk. Två dagar senare mejlar mentorn bilder till honom, som sannolikt hör ihop med en presentation eller föreläsning. "Hälsningar från ett varmt och skönt Kenya", avslutar Lindqvist.

Har duon träffats vid de angivna tillfällena? Om inte, varför har Lekfalk lämnat oriktiga uppgifter?

Och hur kunde parterna skriva ett avtal från juni 2018 om konsulten skulle vistas och driva omfattande verksamhet i Afrika från mitten av augusti?

Lekfalk har tidigare angivit att han använt mentorn som bollplank. Men uppgifter i mejlen kan tyda på att han i stället fått färdigt material att använda i förändringsarbetet. Hur har stödet egentligen sett ut?

I samband med granskningen av Lekfalk har Norrbottens Media även begärt ut uppgifter för de köp som Lekfalk gjort med sitt kommunala företagskort.

Där framkommer ytterligare en märklig omständighet kopplat till mentorstödet. Den 12 september 2018 har Lekfalk betalat 1000 kronor för en konferenslokal på Scandic Sjöfartshotell i Stockholm.

På fakturan är angivet att träffen handlar om Luleås utvecklingsarbete och att den som medverkat varit "Björn Lundqvist, Resultatfabriken". Efternamnet är en felskrivning.

Även detta möte har alltså inträffat under den tid då mentorn säger sig ha varit i Afrika.

Luleås kommunrevisorer beslutade på fredagen att inleda en förstudie av konsultköpet. Där ska upphandling, attestreglemente, uppföljning, delegationsbeslut och intern kontroll granskas.

– Det ska vara klart den 4 november. Då tar vi sannolikt beslut att inleda en fördjupad granskning, säger Rolf Höglund (M), ordförande i revisionen.

Förstudien ska utföras av KPMG.

– De är redan igång, säger Höglund.

Om Mikael Lekfalk begått brott eller brutit mot anställningsavtalet kan rätten till avgångsvederlaget på 1,4 miljoner vara förverkad. Luleå kommun har ännu inte påbörjat utbetalningen. Avgångsvederlaget ska betalas ut i två omgångar, den senaste efter nyår.

– Det glädjer mig att revisorerna ska granska ärendet. Sedan får vi titta på om vi behöver göra något ytterligare eller om vi kan nyttja det revisorerna kommer fram till. Jag vill inte spekulera i vad det här kan leda till, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Lenita Ericson välkomnar revisorernas granskning.
Lenita Ericson välkomnar revisorernas granskning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!