Försvarsmakten har hittat spår av PFAS - perfluorerade ämnen - vid ett vattenprov i Lulnäsuddens gemensamma vattentäkt. Proven togs i våras och Försvarsmakten har även konstaterat att ämnena, som kan härröra från övningsplatsen vid landningsbanans slut, har spritt sig i riktning mot havet.
Sommarstugeägarna avråds från att både dricka vattnet och använda det för matlagning.
Runt sjuttio sommarstugor får sitt vatten från vattentäkten vid Lulnäsudden. Dessutom finns flera privata brunnar i området. Prover ska inom kort tas även i dem, och i väntan på resultatet avråder Försvarsmakten från användning av vatten även från dessa. Vattnet kan däremot användas för tvätt, dusch och bevattning.
- Det är resultatet från ett enskilt prov som visat på förekomst av PFAS. Halten i detta prov överskrider Livsmedelsverkets rekommendation för dricksvatten, säger Folke Borgh, jurist på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.
– Nu ska vi ta fler prover och analysera dem för att få en bättre bild av läget. Men för att ta det säkra för det osäkra väljer vi att avråda från att dricka vattnet direkt,
LÄS MER: Stopp för vatten ur kranarna.
Försvaret kommer att köra ut en tankbil med vatten i området.
Perflourerade ämnen har upptäckts i en rad vattentäkter i landet, sedan Försvarsmakten börjat med provtagning vid platser där försvaret övat brandsläckning. Ämnena har funnit i brandsläckningsskum som användes vid olika övningar.
F21 övade brandsläckning vid brandövningsplatsen vid rullbanans slut ända in på 1990-talet.
Perflouorerade ämnena är svårnedbrytbara och kommer att finnas kvar i grundvattnet under lång tid framöver, enligt SGU, Sveriges geologiska undersökningar.
PFAS, poly- och perfluorerade alkylsubstanser, är en grupp ämnen som misstänks kunna skada lever, sköldkörtel och ämnesomsättning om de intas i höga halter under lång tid.
Bland dessa ämnen finns PFOS/PFAA som är giftiga och reproduktionsstörande, inte minst för vattenlevande organismer. De är dock inte akut giftiga för människan om man inte utsätts för långvarig exponering. Då kan halterna riskera att byggas upp till nivåer som till slut kan bli giftiga.
Det har sedan tidigare varit känt att ämnena förekommit i vattentäkter i Uppsala, Tullinge och i Kallinge, Blekinge. Gemensamt för dessa orter är att där finns eller har funnits militär flygverksamhet. I Kallingen tar vattenverket numera vatten från en annan vattentäkt.