Dödsolyckan inträffade den 29 september 2016 på riksväg 97 mellan Norra Sunderbyn och Sävastnäs. 63-årige Karl-Fredrik Hedin hade stannat på vägrenen för att ta ett mobilsamtal från sin chef när han blev påkörd bakifrån. Karl-Fredrik Hedin omkom omedelbart, dödsorsaken var att halspulsådern brast.

Föraren av skåpbilen, en 34-årig man, åtalades för vållande till annans död.

På tisdagen kom Luleå tingsrätts dom; 34-åringen döms för vållande till annans död till villkorlig dom och 80 dagsböter. Det var vad åklagaren hade yrkat på vid rättegången i tingsrätten.

34-åringen döms mot sitt nekade. Han anser inte att han av oaktsamhet orsakade kollisionen och att Hedins fordon till större delen stod på vägrenen. Tingsrätten anser dock att 34-åringen genom att inte sänka hastigheten, samtidigt som han hållit till höger ut i vägrenen har brustit i uppsikt och uppmärksamhet framåt och därigenom av oaktsamhet har orsakat Karl-Fredrik Hedins död.

34-åringen döms att betala 40 000 kronor i skadestånd till Hedins efterlevande. Kvinnan ges rätt att senare yrka ersättning för förlust av underhåll eller senare personskada.

34-åringens offentliga försvarare har inte hunnit läsa domen när Norrbottens Media når henne för en kommentar.

– Jag har haft rättegång hela dagen och inte hunnit se domen än. Jag har inte heller varit i kontakt med min klient så jag vill inte säga så mycket om domen förrän jag gjort det, säger advokat Carolina Nilsson.