Febril jakt på restauratör till Ebeneser

Konkursen för kafét i Ebeneser har tvingat kulturföreningen att flytta evenemang. Nu är Luleå kommun nära en lösning med ny restauratör.

Kulturcentrum Ebeneser står just nu utan restauratör till kafét, något som skapar problem för de evenemang som är inbokade.

Kulturcentrum Ebeneser står just nu utan restauratör till kafét, något som skapar problem för de evenemang som är inbokade.

Foto: Kurt Engström

Luleå kommun2019-11-05 18:23

– Vi hoppas ha en tillfällig lösning klar till helgen, säger Roger Stenberg, avdelningschef vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Situationen blev akut när det sociala företaget Café Rekommenderas gick i konkurs för knappt två veckor sedan. 

– Ett kafé är väldigt centralt för oss. Det måste finnas möjlighet att beställa fika och mat, säger Gunnar Sundström, ordförande i kulturföreningen Ebeneser.

I helgen flyttade Svartöns Blues sitt arrangemang från den anrika kulturborgen till Hotell Savoy. Faktum är att konkursen inte kunde kommit vid mer olämplig tidpunkt.

– Vi har ungefär 250 evenemang per år och under november har vi minst 30. Det är vår allra mest intensiva tid, säger Sundström.

Därför har kommunen lagt in högsta växeln när det gäller att hitta en ny entreprenör. En direktupphandling där tre olika restauratörer tillfrågas är igång.

– Även om det är bråttom är det viktigt att kommunens riktlinjer följs. Jag ska träffa tre olika företag i närområdet under onsdagen. Det är tänkt som en tillfällig lösning för resten av året, säger Roger Stenberg.

Sedan ska kommunen göra en ny upphandling med en permanent lösning. Där vill kulturföreningen Ebeneser ha ett ord med i laget.

– Vi vill ha makten att kunna tala om vad kafét ska göra. Det är viktigt att föreningens verksamhet och kafét går hand i hand, säger Gunnar Sundström.

Ärendet med kommunen, där kulturföreningen vill ha bättre förutsättningar för att klara sin ekonomi, är fortfarande inte löst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!