Får betala för att köa för bostad

Det kommer att kosta pengar att stå i bostadskön i Luleå. Kommunens nya bostadsförmedling ska betala sig genom att de som anlitar kön betalar avgift.

Får förmedling. Lulebo mister sin bostadskö när Luleå kommun öppnar en bostadsförmedling nästa år.

Får förmedling. Lulebo mister sin bostadskö när Luleå kommun öppnar en bostadsförmedling nästa år.

Foto: Karin Bergdahl

Luleå2015-11-30 19:00

Som Kuriren berättat i somras leder Lulebos försäljning av fastigheter till att kommunen vill återinföra en egen bostadsförmedling. Enligt kommunen är tanken att de cirka 3 000 hyresgäster i Lulebo som får en ny hyresvärd genom försäljningarna inte ska drabbas. Kommunen vill "säkra att boende får behålla sin befintliga köplats och slippa risken att hamna sist i en ny kö", som det står i beslutet.

Det är även till fördel för de som står i bostadskön om hela utbudet av lediga lägenheter finns samlat på ett ställe, menar kommunen.

Men till skillnad från den bostadskö som Lulebo driver så kommer det att kosta pengar att stå i den kommunala bostadskön. Här har kommunen sneglat på den bostadsförmedling som är på väg att starta i Uppsala – det kommer att kosta att registrera sig i kön och det kommer att tas ut en årlig avgift. Betalar man inte så förlorar man sin köplats.

Men även den som får en lägenhet via den nya bostadsförmedlingen får betala en förmedlingsavgift. Hur stora de olika avgifterna ska bli är inte bestämt men de nivåer som gäller i Uppsala är 290 kronor (startavgift och årlig avgift) och 1 250 kronor (förmedlingsavgift).

Men det är inte bestämt att det blir så i Luleå.

– Det finns en del frågar att reda ut – ska det vara en avgift och vilken nivå är i så fall rimlig, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

Kommunen betalar Lulebo en halv miljon kronor per år för förmedlingen men när man nu tar över den så tar man även över personalen.

– Det är en verksamhetsövergång, säger Stålnacke.

De fastighetsbolag som köper Lulebos lägenheter ska uppmanas att ansluta sig till den nya bostadsförmedlingen. Rikshem har redan lovat göra detta men intresset bland de privata hyresvärdarna i Luleå är väldigt lågt.

Den borgerliga oppositionen utom Moderaterna är kritisk till förslaget men vill återkomma i frågan.

– Allt runt detta är väldigt luddigt och vi vill veta mera innan vi bestämmer oss, säger Carola Lidén (C).

Förslaget har varit uppe i kommunstyrelsen tidigare i höst men skickades då på återremiss. Men nu antogs förslaget av kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen.

Uppdraget till tjänstemännen blir nu att återkomma till politikerna i februari. Då ska upplägget, organisationen och startdatum för den nya kommunala bostadsförmedlingen vara klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om