Gottfried Auer
Den uppmärksammade österrikiske sjukvårdssoldaten deserterade från ett tyskt förband som höll till i Murmansk-området. Han satt fängslad mellan 1941-42 samtidigt som två andra landsmän innan han förflyttades till södra Sverige.
1942 satt 25 utländska desertörer i fängelset.
”Liikavaara-Frans”
Frans Gustav Nilsson, från Liikavaara, var en av Norrbottens mest kända vagabonder. 1913 startade han sin kriminella bana då han satt fängslad en månad för snatteri. Mellan 1925-1934 fick han sex domar på fyra-sex månader. Under åtta år åkte han dit 36 gånger för fylleri och 11 gånger för fylleri och oljud eller förargelseväckande beteende. 1938 dömdes han för 15 fylleriförseelser och dömdes till böter som omvandlades till några dagars fängelse. Senare flyttades han till olika alkoholistanstalter och sinnessjukhus.
Enligt vissa rykten är det han som låg bakom smeknamnet "Vita duvan".
”Bankmannen”
Flera förskingrare satt på Vita duvan under 1900-talets början. Bankkassören Olof Aron S dömdes 1921 till villkorlig dom efter att ha tillgripit pengar ur kassan han ansvarade för under ett års tid. Totalt plockade kassören på sig 8700 kronor.
”Den finska lappflickan”
Mellan 1856-1900 satt 36 kvinnor fängslade för barnamord, varav 42 procent var pigor. Brita J från Jukkasjärvi bodde hos en gift man och födde tvillingar, som hon lämnade att dö i ett ”fäbås”.
1956 dömdes hon till döden genom halshuggning och satt fängslad på Vita duvan.
Senare benådades Brita J – och undkom alltså dödstraffet.
Nils Olof Nilsson
”Liikavaara-Frans” storebror satt fängslad under 1892 innan han förflyttades söderut. Nilsson var dömd till livstids straffarbete för mord på gårdens piga.
Efter att ha försökt ”öfva otukt” med kvinnan, som avvisat alla närmanden, bestämde han sig för att ta livet av kvinnan genom att hugga en kniv i tinningen på henne då hon sov.
"Lasse Enöga"
Lasse Öhman blev en av de mest kända profilerna på Luleås gator, men inte på grund av sin kriminella bana. Trots att han spenderade en del tid innanför murarna hade han ett rykte om sig att vara vänlig och tillmötesgående med människor. Hans kännetecken var det skadade ögat han drabbades av i unga år, som gav honom smeknamnet "Lasse Enöga".
Det sägs att han flera gånger hade tid för att operera ögat alternativt ersätta det med en porslinsvariant men att han var för nervös och dök aldrig upp på avsatt tid.