Facket ra(s)ar mot riksdagslistan

Först på sjätte plats finns det första fackliga namnet. Nu går LO-distriktet ut och kritiserar Socialdemokraternas föreslagna riksdagslista.

6 november 2017 19:43

Socialdemokraterna är sprunget ur fackföreningsrörelsen och partiet är fortfarande starkt lierat med LO. Men i valberedningens förslag till riksdagslista i Norrbotten finns inget fackligt namn på så kallad valbar plats.

Under den pågående mandatperioden har Socialdemokraterna fem riksdagsmandat på Norrbottensbänken – men på den föreslagna listan inför nästa års val återfinns riksdagsledamoten Emilia Töyrä, med en bakgrund i IF Metall, först på sjätte plats.

Kirunabon Töyrä har därmed flyttats ned två snäpp jämfört med 2014 års lista.

Tilltaget har fått styrelsen i LO-distriktet i norra Sverige att rasa. I en debattartikel i tidningen Kommunalarbetaren skriver styrelsen att situationen inte är acceptabel.

– Jag tycker att det här är allvarligt. Man ska helt klart ha fackliga företrädare högre upp på listan, på valbar plats, just för den facklig-politiska samverkan, säger Lena Aronsson som är ledamot i LO-distriktets styrelse och ordförande i Handels avdelning 33 i Luleå.

Listan spikas på partidistriktets valkonferens den 25 november. Till dess hoppas Aronsson och den övriga styrelsen att partiet har tänkt om. I debattartikeln kräver styrelsen en ny lista.

– Vi vill markera att det är viktigt med fackliga företrädare på valbar plats. Menar man allvar med att både facket och politiken är viktig måste det också synas på listorna. Sedan är det valkonferensen som bestämmer och där kan vad som helst hända, säger Lena Aronsson.

Hur viktig är samverkan med facket för Socialdemokraterna?

– Oerhört viktig. Historiskt sett har Socialdemokraterna bildats av fackföreningsrörelsen. Reglerade löner, pensioner, sjukkassa, arbetslöshetskassa ... sådant är fackliga krav. LO har påverkat politiken jättemycket.

Krister Johansson, som är ordförande i LO-distriktet och själv finns med som nummer nio på den föreslagna riksdagslistan, tycker att facklig representation i partiet är en trovärdighetsfråga.

– När vi åker ut på arbetsplatser och berättar om det parti vi har samverkan med, Socialdemokraterna, är det klart att frågan kommer: vilka undersköterskor, gruvisar och metallare representerar oss i politiken? Det ger oss en helt annan styrka och trovärdighet, säger Krister Johansson.

Han tycker ändå att samverkan mellan partiet och LO generellt sett fungerar bra.

– Ja, vi har ett väldigt lyhört parti i Norrbotten, så det gör det absolut. Men det gäller att göra det till 100 procent, inte 90. Över lag kan jag inte se att det fungerar dåligt, men i det här fallet blev det oerhört fel.

Valberedningens ordförande Mats Johansson har inte gått att nå för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa