Experter: Länet klarar sig från lågkonjunktur

Ingen lågkonjunktur i sikte, inte i Norrbotten i alla fall. Det menar experterna. "Nog kommer det att fortsätta rulla på", säger Petter Alapää, företagsanalytiker på Norrlandsfonden.

16 januari 2020 05:00

Massiva investeringar ska göras de kommande 20 åren längs Norrlandskusten och i inlandet i olika industriprojekt. Det visar beräkningar som Norrbottens handelskammare har gjort.

En rad jättelika industriprojekt, som vindkraftparken i Markbygden och Northvolts fabrik i Skellefteå, pekas ut av Handelskammaren.

Totalt handlar det om drygt 300 miljarder kronor som ska satsas i olika industriprojekt.

Någon lågkonjunktur visar sig inte i närtid, med andra ord. Inte i Norrbotten i varje fall.

Petter Alapää, företagsanalytiker på Norrlandsfonden, lyfter fram gruvbolagen betydelse för länet. Han ser till exempel produktionen av järnmalm i Malmberget och Kiruna som en tydlig motor i länet.

– LKAB är ändå en så pass stor aktör. För Malmfälten handlar det om överlevnad, men det påverkar även många företag här neråt som jobbar mot gruvindustrin. Framför allt nu när byggandet går ner lite grann i resten av Sverige, säger Petter Alapää.

Han hänvisar till den konjunkturbarometer som Norrlandsfonden presenterade i november. Att det har vänt neråt, men att läget är starkare i Norrland och att företagen mår bäst Norrbotten.

– Nog kommer det fortsätta rulla på, det finns inga signaler på att det ska bli någon krasch. Vi har haft en högkonjunktur under väldigt lång tid. USA har till exempel haft den längsta perioden sedan 1930-talet av sammanhängande högkonjunktur.

En annan bransch som lyfter ekonomin i länet är it-branschen, menar Alapää.

– Den är glödhet och har under ett antal år varit den hetaste branschen. Det lär nog fortsätta.

Turismen är en annan.

Linda Nilsson, vd på Norrbottens handelskammare, har en liknande bild av läget och framtiden.

– Jag träffar otroligt mycket ledare i företag i Norrbotten och Västerbotten och de signalerar inte heller för en stor nedgång. Kanske en något minskad efterfrågan, men det är från en väldigt, väldigt hög nivå. Att det kanske måste återgå till en normal nivå, säger Linda Nilsson.

Samhällsomvandlingarna i Malmfälten, till exempel, ger byggindustrin syre, menar hon.

Vad tycker du att företagen ska tänka på inför framtiden?

– Jag tror det är jätteviktigt att ha omvärldsbevakning. Vad är det som efterfrågas och vad finns det för kommande marknader? För alla träd växer ju inte upp i himlen. Stadsomvandlingarna, till exempel, är ju klara om ett antal år. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson