Ericson kamplysten i utfrågningen

Lenita Ericson tänker inte ge upp förste kommunalrådsposten utan strid. Det visade hon med eftertryck i den offentliga utfrågningen i Stadshuset på måndagskvällen.

Lenita Ericson håller fast vid sitt ultimatum. Vid utfrågningen på måndagskvällen visade hon kamplystnad. Starkast stöd på förhand har annars Kent Ögren (till höger).

Lenita Ericson håller fast vid sitt ultimatum. Vid utfrågningen på måndagskvällen visade hon kamplystnad. Starkast stöd på förhand har annars Kent Ögren (till höger).

Foto: Pär Bäckström/frilans

Luleå kommun2019-11-11 20:31

Det är fördel Kent Ögren efter att nomineringarna av Socialdemokraternas föreningar summerats. Ögren stöds av 16 föreningar och sex medlemmar, medan Lenita Ericson nominerats av tio föreningar och en medlem.

Ericson har satt allt på spel genom att slå fast att hon bara är valbar som ordförande i kommunstyrelsen. Redan i presentationen visade hon att hon är kamplysten.

– Valrörelsen är igång och vi har inte råd med någon övergångslösning. Jag är redo att börja arbetet på en gång om jag får förtroendet, sade hon.

Ett trumfkort gentemot Ögren, 64-åringen som knappast är aktuell efter valet 2022. Och på frågan om vilket ärende de vill satsa mer på valde Ericson att lyfta fram förtroendefrågan och signalera både självkritik och förändring.

– Vi måste närma oss medborgarna och bli ännu bättre på att förklara och lyssna. Vi har ett utvecklingsarbete att göra där, sade hon.

Kent Ögren talade om vikten av att ha fortsatt ordning och reda i ekonomin, och att fortsätta på den inslagna vägen.

– Det är viktigt att vi blir fler människor i Luleå. Exempelvis måste vi bli bättre på att fånga upp studenter som slutar på universitetet, sade Ögren.

Frågor som ställdes handlade om Niklas Nordströms starka och svaga sidor, folkomröstningen om skolan, ekonomin och välfärden, satsningar på landsbygden, och om hur Luleå ska attrahera unga kvinnor. Kandidaternas svar var snarlika.

Både Ericson och Ögren slog också fast att den valtekniska uppgörelsen med Moderaterna ska hedras, när frågan "Vänsterpartiet eller Moderaterna?" kom på bordet.

Ögren fick frågan hur han såg på att bli vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Jag ställer aldrig något krav på vilket uppdrag jag ska ha i partiorganisationen. Vad jag kan förstå är jag inte nominerad till vice kommunalråd. Men partiet sätter ihop ett lag och får jag en roll är jag beredd att spela den, svarade Ögren.

Med tanke på Lenita Ericsons ultimatum finns det en möjlighet att valberedningen kommer med en sådan fråga.

– Då får jag överväga det vid den tidpunkten. Jag får fundera ordentligt på den biten, sade han efter utfrågningen.

Valberedningens ordförande Carina Sammeli konstaterade att de har ett svårt jobb innan förslaget till representantskapet är klart.

– Vi har lite att bita i, sade hon.

Vid utfrågningen deltog även Emma Engelmark, Fredrik Hansson och Krister Johansson, trion som är nominerade till vice ordförandeposten i kommunstyrelsen.

Sessionssalen var välfylld när de fem kandidaterna utfrågades. Moderator var NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson.
Sessionssalen var välfylld när de fem kandidaterna utfrågades. Moderator var NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om