En dag för sjöräddning: "Har absolut mycket att göra"

Sjöräddningssällskapets dag firas i Luleå där den nyetablerade bryggan har vuxit rejält sedan den grundades i fjol, säger skepparen Andreas Jakobsson.

20 juli 2019 15:10

Förra sommaren expanderade Sjöräddningssällskapets station i Piteå med en brygga i Luleå. Det var ett välkommet tillskott för att kunna bevaka det stora område som de ansvarar för, hela vägen från Haparanda till Piteå. Ett tiotal personer visade intresse och utbildades för att kunna bemanna båtarna från Luleå. Och intresset har bara ökat säger Andreas Jakobsson, som själv gick med i Sjöräddningssällskapet i fjol. Nu är de fler än tjugo frivilliga i Luleå.

– Det är jättemycket båtliv här så det är jättebra att vi finns. Vi har absolut mycket att göra, säger han.

Bara på fredagen ryckte Sjöräddningssällskapet ut tre gånger på tre timmar.

– Nu har det börjat bli lite mer. Det fina vädret gör väl att fler båtar är ute, säger Andreas Jakobsson.

Vad är det vanligaste problemet?

– Slut på bränsle. Det är så enkelt. Slut på bränsle eller motorhaveri är de enskilt största problemen. Vi hade en ambulanstransport förra veckan, men mestadels är det haverier.

På Sjöräddningssällskapets dag visar Sjöräddningssällskapet upp sig på olika platser över hela landet. Efter ett stopp vid Södra hamn i Luleå för att berätta om båten och visa utrustningen för de som är intresserade åker Andreas Jakobsson och besättningen vidare till Mörödagen i Piteå.

– Kommer vi till en hamn kommer alltid folk dit och säger tack, och att det är suveränt. Så det är jätteuppskattat av båtfolk, och det är kul.

Bryggan i Luleå hoppas kunna bli en egen station inom ett år eller två.

– Det behövs eldsjälar och vi försöker få fler och fler som blir engagerade. Bara i år har vi fått fem eller sex elever.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marcus Nigéus