Ebba gör tummen upp för köket

4-åriga Ebba på Ängens förskola tvekar inte. Hon gör tummen upp för dagens lunchmeny; het morotssoppa med curryrostade blomkål som serveras med kall jäst kvarngrynsbröd och egentillverkad hummus.

Tummen upp. Fyraåriga Ebba visar vad hon tycker om morotsoppan som Carina Strand Halsius och Gun Vik tillagat i skolköket på Ängens förskola. Det är ett av fem skolkök som kan komma att läggas ned under 2018.

Tummen upp. Fyraåriga Ebba visar vad hon tycker om morotsoppan som Carina Strand Halsius och Gun Vik tillagat i skolköket på Ängens förskola. Det är ett av fem skolkök som kan komma att läggas ned under 2018.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2018-01-02 05:00

Varje dag samlar förskolans kock in betyg från sina kunder. Under rundvandringen till de fem avdelningarna på Ängens förskola möts hon av antingen en liten tumme som pekar upp eller ned.

– För det mesta brukar det bli tumme upp, men en ”hockeytumme” ger mig alltid något att fundera över. Då måste jag hitta ett sätt att förändra receptet så att vi kan få ett bättre omdöme, berättar Catrina Strand Halsius.

När Kuriren kommer till det lilla nedläggningshotade köket på Ängens förskola är det en timme kvar till lunch och inte mycket återstår att göra.

På en bänk väntar finfördelade blomkålsbitar på att smaksättas med en curryblandning innan grönsakerna ska rostas i ugnen.

Tillsammans med ekonomibiträdet Gun Vik förbeder Carina Strand Halsius dagens lunch. Hon plockar fram mixern för att finfördela innehållet i 20 liter morotsoppa.

– Alla på Ängens förskola arbetar mot samma mål. Det känns jätteviktigt att lära barnen att äta grönsaker och våga smaka på all mat. Våra barn har en härligt stor aptit. Det är bra. Deras hälsa är viktig. Själv är jag ingen förespråkare för stabiliseringsmedel, lökpulver eller andra halvfabrikat. Nästan allt vi serverar har vi gjort själva. Vi kokar till och med sylten för att kunna undvika socker i så stor utsträckning som möjligt, berättar Carina Strand Halsius.

Denna tisdag handlar det om 88 matgäster. Den heta morotssoppan räknas till barnens favoriter.

– Minst en gång i veckan tillreder vi en vegetariskt rätt. Numera mixar vi soppan för att det inte finnas några små morotsbitar kvar. Den förändringen gjorde vi efter att ha fått ett par tummar ned.

På Ängens förskola spelar maten en central roll. Förskolan är stolt över sin miljöcertifiering som resulterade i en grön flagg förra året.

– Vi lär våra barn att sortera sopor och har en egen kompost på gården. Varje vår kommer den till användning i grönsakslandet, där vi odlar potatis, morötter, purjolök, broccoli, majs, fänkål, blomkål, rödbetor och kryddväxter. Det är viktigt att lära barnen att mat är inget som man bara hämtar från en affär. På hösten skördar vi grönsakerna tillsammans och Carina i köket tillreder en god lunch, berättar barnskötare Eva Rensfeldt.

Förskolläraren Kathryn Mellin är oroad över signalerna att förskolans kök kan komma att stängas.

– Alla i personalen uppskattar Carinas och Guns arbete. Jag har arbetat inom förskolan i snart 30 år, men jag har aldrig tidigare arbetat med en sådan eldsjäl i köket. Jag har heller aldrig varit med om att barn äter så mycket grönsaker och det är Carinas förtjänst.

Carina Stand Halsius har arbetat i köket på Ängens förskola sedan 2006. Hon hoppas att det fullt utrustade och nyrenoverade skolköket få vara kvar.

– Jag tycker att politikerna ska tänka till innan de stänger små skolkök. Man kan inte laga samma mat till barn på förskolan som på skolan. De äter inte samma mat. En tvååring kan till exempel inte äta pizza eller tacopaj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!