Domkyrkan ska renoveras fram till 2024

Luleå domkyrka ska renoveras. Första veckan i november hålls kyrkan stängd – sedan ska renoveringar genomföras fram till 2024.

Peter Vinsa, Luleå domkyrkoförsamlings fastighetsförvaltare.

Peter Vinsa, Luleå domkyrkoförsamlings fastighetsförvaltare.

Foto: Björn Nyström

Luleå kommun2019-10-19 12:16

Efter en besiktning som Luleå domkyrkoförsamling genomfört står det klart att kyrkans exteriörer måste renoveras. De tegelfundament som bär upp kyrkans betongspiror är i behov av åtgärder.

– Vi kommer att åtgärda fundamenten för att säkerställa att de även framöver ska bära upp spirorna på ett säkert sätt, säger församlingens fastighetsförvaltare Peter Vinsa.

Första etappen i renoveringsarbetet påbörjas 4-8 november. Då ska fyra av spirorna som omger urverket bytas ut. Ett av de två Ansgarkorsen, på södra sidan av kyrkan, kommer också att tas ner för restaurering.  

Under tiden kommer kyrkan hållas stängd, inklusive domkyrkoplanen som kommer vara inhägnad.  

Efter det ska tegelfasaden och de utvändiga betongdelarna undersökas ytterligare. Han pekar upp mot kyrkans fasad och visar bristningar i teglet, som syns på ett flertal ställen.

– Det kommer ta tid att utreda vilka material man ska använda, och vilka metoder. 

Hur uppstår de här skadorna i teglet? 

– Vi vet inte. Men en del har pratat om frostsprängningar, och att det har varit blöta vintrar. Eller om det är felaktigt material.

Kyrkan har renoverats vid ett flera tillfällen tidigare. Första gången 1921 då 10 000 tegelstenar byttes i fasaden. 1978 byttes flera av spirorna ut. 

En renovering genomfördes även 2008 och 2009, då man restaurerade vattenarmarna på kyrkofasadens framsida. 

– Det är ju en byggnad som kräver omvårdnad. Och tidens tand gör att vi som fastighetsägare måste göra den här typen av renovering.

De första renoveringarna påbörjas första veckan i november.
De första renoveringarna påbörjas första veckan i november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!