"Det här är hennes trygghet och vår trygghet"

Hertsöns dagverksamhet föreslås läggas ner, men anhöriga är kritiska.

Amanda Lehto, 25, trivs bra på Hertsöns dagverksamhet. I bakgrunden mamma och pappa Christina och Niklas Lehto.

Amanda Lehto, 25, trivs bra på Hertsöns dagverksamhet. I bakgrunden mamma och pappa Christina och Niklas Lehto.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå kommun2019-11-20 21:02

Besparingsskäl är ett av argumenten för att lägga ner Hertsöns dagverksamhet. Och att lokalen är för stor, medan köket är för litet.

För Amanda Lehto, 25, som har en utvecklingsstörning, är dagverksamheten jobbet. 

–  Varje måndag jublar hon för att hon ska få går till dagverksamheten. Om vi av någon anledning håller henne hemma får vi luras och säga att det är stängt, annars blir hon arg, säger Niklas Lehto, Amanndas pappa.

I det första förslaget skulle dagverksamheten försvinna sista januari. Nu har politikerna skjutit på beslutet en månad och något nytt datum för eventuell stängning är inte satt.

Kritiken mot förslaget är bristen på information och att det ska gå så snabbt.

– Vi har ett barn som det inte fungerar att förklara saker för. Vi kan se att hon är orolig, men inte förstå varför, säger Christina Lehto, mamma.

Hon säger att personalen på dagverksamheten har lärt sig hur Amanda fungerar och kan tolka henne på ett bra sätt, men att det tog tid. Att verksamheten nu hotas är en oro för föräldrarna.

– Nu vet vi inte vad som kommer att hända. Det här är hennes trygghet och våran trygghet. Här vet vi att hon har roligt på dagarna och att hon har det bra. Vad som händer på en annan dagverksamhet vet vi inte, säger Christina Lehto.

– Det är inte så att man inte kan förändra, men det måste få ta tid. Det behöver inte bli dåligt, men vi vet inte om det blir lika bra som det är här, säger Niklas Lehto. 

Inte bara personalen och lokalerna fungerar bra, enligt föräldrarna. På Hertsön har en del av de som är på dagverksamheten också jobb i butikerna och i en skola. 

Vissa av de som är på Hertsöns dagverksamhet kommer att få flytta till en ny verksamhet som ska starta på Körsbärsstigen. Dagverksamheten som fanns där lades ner 2012.

Berit Kumpula har dottern Jennie, 46, på dagverksamheten och Jennie berätta att hon trivs där. 

–  Det här är en invand miljö och de som är här har blivit en sammansvetsad grupp. Om de flyttas blir det inte lätt för dem att lära på nytt. Jag tycker att de sparkar på de som redan ligger, säger Berit Kumpula. 

Ingrid Renberg är ordförande i FUB i Luleå, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, är kritisk till den bristande informationen.

–  Kommunen säger att lokalerna är för stora, men de många rummen ger möjlighet att jobba enskilt. Vi ska göra ett nytt försök och bjuda in anhöriga, kommunen och politikerna till ett möte, säger Renberg.

Ingrid Renberg, ordförande i FUB, och föräldrarna, Niklas Lehto, Christina Lehto, Maud Moritz och Berit Kumpula har kritik mot förslaget att lägga ner Hertsön dagverksamhet.
Ingrid Renberg, ordförande i FUB, och föräldrarna, Niklas Lehto, Christina Lehto, Maud Moritz och Berit Kumpula har kritik mot förslaget att lägga ner Hertsön dagverksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!