De vill starta storskalig fiskodling

Hushållningssällskapet undersöker möjligheterna att starta storskalig odling av fjällröding i Norrbotten redan inom ett par år.

Fiskodling som industri. Hushållningssällskapet vill undersöka möjligheterna i Norrbotten, enligt Mikael Kivijärvi (infälld). Det handlar dock om landbaserad odling på fjällröding. Bilden visar en laxodling i Norge.

Fiskodling som industri. Hushållningssällskapet vill undersöka möjligheterna i Norrbotten, enligt Mikael Kivijärvi (infälld). Det handlar dock om landbaserad odling på fjällröding. Bilden visar en laxodling i Norge.

Foto: Montage

Luleå2018-03-26 05:00

Organisationen söker pengar till ett pilotprojekt som döpts till Arctic maritime fishfarm. Budgeten är på 1,7 miljoner och projektet ska vara genomfört senast 2020.

– Om förutsättningarna finns och vi har en aktör redo så kan det gå snabbt, säger Mikael Kivijärvi, vd vid Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.

Han anser att fiskodling är en framtidsbransch.

– Vi ser att vi kommer att behöva mer fisk i framtiden. Haven är hårt belastade. All odling av fisk, musslor, skaldjur och alger ökar stort. I Norge produceras det 100 miljoner ton per år, företrädesvis lax.

Fiskodling har bedrivits med hjälp av kassar i ett vattensystem. Nu är odlingarna på väg att flytta upp på land, enligt Kivijärvi.

– Det är betydligt bättre ur ett miljöperspektiv. Det som krävs är att vattenförsörjningen måste lösas på ett bra sätt. Man skapar i princip ett slutet system där vattnet kan renas och cirkulerar.

Hushållningssällskapet konstaterar att förutsättningarna här är ypperliga med grön el, låga energipriser, rent vatten och kallt klimat som minimerar bakteriefloran. Förutsatt att finansieringen går i lås jagar de en eller flera lämpliga industritomter, i Luleå eller andra delar av Norrbotten.

– Förutom lämplig mark krävs det tillräckligt med vatten och el, det kommer gå åt mycket ström när vattnet pumpas runt. Vad gäller tekniken hoppas vi på samarbete med universitetet, säger Mikael Kivijärvi.

Sannolikt inriktar man sig på fjällröding.

– Det bedrivs odling av fjällröding i Vilhelmina och i Jämtland och vi vet att det går bra att driva i kassar. Sedan är det en fördel att det är liten konkurrens från Norge. De odlar nästan bara lax, säger Kivijärvi.

Det krävs dock en aktör med ekonomiska muskler.

– Det är ganska stora investeringar initialt. Investeringen är på 100 miljoner för en odling som kan producera 1000 ton fisk på ett år.

Hur många jobb kan en odling innebära?

– Det är svårt att säga. Fisken ska produceras, rensas och kanske även vidareförädlas. Man brukar säga att ett jobb på odlingen genererar tre jobb i andra delar av kedjan.

Finns det någon risk att en odling konkurrerar ut samebyar på marknaden?

– Nej, jag har svårt att se att det ska påverka dem negativt. Snarare att det höjer intresset för rödingen som matfisk, säger Mikael Kivijärvi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om