De tre döda fick ingen intensivvård

Ytterligare en person i länet har avlidit i sviterna av covid-19. Personen var inlagd vid Gällivare sjukhus men fick – precis som de övriga två döda – inte intensivvård med respirator. "Man klarar inte det om man är för skör", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

31 mars 2020 10:41

Förra veckan dog en person född på 30-talet efter vård på Sunderby sjukhus, i måndags kom besked att en multisjuk person i 70-årsåldern hade avlidit och nu har länet ännu ett konstaterat dödsfall i spåren av coronasmittan.

Personen somnade in efter vård på Gällivare sjukhus.

– En ”betydligt” äldre människa med många konkurrerande sjukdomar, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare inom Region Norrbotten.

Varken den personen eller de två tidigare hade intensivvårdats med respirator.

– Det görs bedömningar av patienternas förmåga att klara av respiratorvård. Man klarar inte det om man är för skör.

För närvarande intensivvårdas åtta stycken i länet efter att ha insjuknat i covid-19-sjukdomen.

– En i Sunderbyn, övriga sju på Piteå sjukhus.  

Ligger alla i respirator?

– Det tror jag. Jag har ingen anledning att tro att prognosen skulle vara dålig för dem. De flesta som får IVA-vård klarar sig alldeles utmärkt.  

Hur många har intensivvårdats totalt i länet hittills?

– Inte så många fler utöver dessa. Den första lades i respirator för en dryg vecka sedan och det behövs åtta-tio dagar innan man tillfrisknar, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Enligt regionen hade ytterligare sex personer bekräftats ha sjukdomen covid-19 under tisdagen, vilket innebär att totalt 59 personer är konstaterat smittade i länet. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson