C-Ylivainio om regeringskrisen: "Detta är höstens thriller"

Stefan Löfven fick talmannens uppdrag – i hopp om att övertyga C och L om en blocköverskridande regering. Men Linda Ylivainio, C:s riksdagsledamot från Norrbotten, ger kalla handen. "Vi vill ha en alliansregering med Ulf Kristersson som statsminister", säger hon.

15 oktober 2018 19:35

Under måndagen fick Socialdemokraternas avsatta statsminister Stefan Löfven talmannens uppdrag att sondera stödet för en ny blocköverskridande regering, detta efter M-ledaren Ulf Kristerssons misslyckade försök.

Läs mer: Talmannen: Vi kan inte kapitulera

Men Löfven kan inte i dagsläget räkna med stöd från Centerpartiet.

– Vårt mål är att få tillstånd en blocköverskridande regering, där hela Alliansen ingår. Och vi vill fortfarande se Ulf Kristersson som statsminister i en sån lösning, säger Linda Ylivainio, riksdagsledamot från Kuivakangas i Övertorneå och ledamot i partistyrelsen.

Ulf Kristersson har samtidigt sagt att han i-n-t-e vill vara statsminister i en samlingsregering, med stöd av S och MP.

– Samlingsregeringar har man i allvarliga krislägen, där är vi inte. Jag är mycket rädd för regeringar som bara kan komma överens om en sak: att regera, sa Kristersson i helgen.

Men Lina Ylivainio håller inte med.

– Vi menar att de två stora partierna, S och M, måste ta det största ansvaret i den besvärliga parlamentariska situation som vi befinner oss i.

Vilka, utöver ni själva, tror på idén om en alliansregering med stöd av S?

– Liberalerna. Vi har inte gett upp hoppet heller om att M, även S, ska inse allvaret också. Det duger inte längre att smälla igen dörrar och säga nej till en samlingsregering.

Hur länge till ska C driva den här linjen?

– Vi har ingen brådska. Sverige klarar sig utmärkt utan en regering. Vi har tack och lov dugliga ämbetsmän i det här landet. Det viktiga är att vi får tillstånd en stabil, handlingskraftig regering.

Att S skulle kunna erbjuda tunga ministerposter i en S-ledd regering, övertygar alltså inte Linda Ylivainio i dagsläget. Inte heller att Stefan Löfven till och med öppnar för att luckra upp arbetsrätten, en tung valfråga för C.

– Två partier i detta land – S och SD – har ett gigantiskt intresse av att splittra Alliansen, så detta är inte aktuellt just nu.

Hon är också besviken över att moderatledaren inte stod fast vid sina löften i valrörelsen om att inte bli beroende av SD.

– Moderaternas eget schabbel. I januari sa Ulf Kristersson att M inte skulle vare sig förhandla, samarbeta eller söka stöd hos SD, men nu i helgen kör han i stället gråtvalsen att C och L stoppade en Alliansregering.

En färsk opinionsmätning av Aftonbladet visar också att ytterst få av C-väljarna – sex procent - vill heller ha en Alliansregering, med passivt stöd av SD. Stor skillnad jämfört med KD- och M-väljare, där en klar majoritet inte ser några problem med det.

Frågan är om Alliansen ens är en realitet längre, när partierna har så olika syn på SD.

– Det återstår att se. Detta blir höstens thriller, jag lovar, säger Linda Ylivainio.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson