Bibliotekslokalerna som stängdes och tömdes efter larmet om snörasrisk i vintras, står fortfarande tomma. Studenterna har visserligen tillgång till alla de tjänster som erbjöds på biblioteket, men de tysta studieplatserna och den goda studiemiljön får de leta efter. Det går inte att bara plocka en bok ur en bokhylla som förut, boken måste bokas. Bibliotekets 190 000 böcker förvaras på olika platser på universitetet. Bibliotekspersonalen finns i tillfälliga lokaler som ligger en trappa ned sett från ordinarie ingång till biblioteket.

Läs mer: Tomma hyllor på biblioteket

Läs mer: Läget efter takraset på biblioteket

Artikelbild

| I vintras trycktes taket sönder av snömassorna. Biblioteket stängdes och skulle renoveras.

Det fanns förhoppningar om att ett renoverat och bättre bibliotek skulle kunna öppna i samband med starten av vårterminen 2019, men det är ingenting att hoppas på.

– Vi är väldigt försiktiga när det gäller tidsplanen. Men jag kan säga att vi kommer att bli enormt glada om vi kan öppna till höstterminen 2019, säger Eva Nyman som är gruppchef och biträdande bibliotekschef.

Just nu pågår samtal mellan LTU och Akademiska hus som sköter universitetets byggnader. När LTU och Akademiska hus är överens, ska upphandling ske och bygget ska genomföras.

– Vi hoppas kunna presentera vårt schema och våra gemensamma planer i slutet av november, början av december. Sedan ska de låsas fast och vi ska upphandla. Vi hoppas att bygget ska börja under våren, säger Peter Bohman som är marknadsområdeschef för region Nord hos Akademiska hus.

Fördröjningen menar han inte beror på att Akademiska hus och LTU är oense om vad som behöver göras och vad som ska göras.

– Vi vill ta ett större grepp och "ta tag" i bibliotekslokalerna. Jag upplever att vi båda är eniga om vad som ska göras. Viss projektering sker i lokalerna redan nu.

LTU har vänt sig till Akademiska hus och vill att lokalerna ska rustas och renoveras. Ventilationsssystemet behöver förbättras och förändras, liksom belysningen och lokalerna i allmänhet. En annan önskan är eluttag vid varje studieplats, eluttag med energisnål el.

Luleå tekniska universitet hade stora besvär med den myckna snön under förra säsongen. I mars rasade taket i Centrumrestaurangen, den 10 april larmade bibilotekspersonalen om att taket i lokalerna höll på att ge vika. Biblioteket utrymdes, böckerna flyttades och studenterna hänvisades en trappa ner.

– Gissningsvis kommer våra kostnader för arbetet i lokalerna att hamna på mellan 15 och 20 miljoner kronor, säger Peter Bohman.

Kostnaderna för inredning och inventarier står LTU för.

0920-26 29 72