Bombman häktad misstänkt för nya brott

För två år sedan lamslog 35-åringen Luleå innerstad med en falsk bomb. Nu misstänks mannen ha stulit en traktor till ett värde av tre miljoner kronor.

15 november 2017 17:55

Den falska bomben, i form av ett paket som senare visade sig innehålla ris, en kabel och hotfullt meddelande på arabiska, lade 35-åringen ut intill väggen på rättscentrum.

Det lamslog delar av centrala Luleå när en massiv polisinsats vidtog. Den 35-årige mannen, som vid ett otal tillfällen har dömts för grov brottslighet bland annat bedrägerier, dömdes av hovrätten för falskt alarm till två månaders fängelse.

På söndagen var det dags igen. Den här gången misstänks 35-åringen för grov stöld efter att en traktor, en Volvo L180 H, stulits från ett garage i södra Sunderbyn. Enligt uppgift värderas traktorn till tre miljoner kronor.

Med traktorn ska 35-åringen ha kört igenom grindarna till en grustäckt i Rutvik och där försökt stjäla en farmartank med bränsle.

– Farmartanken fanns uppe på skopan när traktorn hittades, säger Inge Barsk, kriminalkommissarie vid polisen.

Kort efter denna händelse greps mannen efter att han försökt gömma sig i skogarna intill grustäkten.

När det var dags i rätten förnekade 35-åringen brott.

Men Luleå tingsrätt ansåg att bevisningen som presenterats av extraåklagare Erika Westergren var tillräcklig för att häkta honom, på sannolika skäl misstänkt för grov stöld och stöld.

– Det jag kan säga att det finns omständigheter som är försvårande för honom. Men jag anser att han har kunnat ge rimliga förklaringar till dessa, säger Magnus Söderlind, advokat som försvarar 35-åringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Johansson Mathias Asplund