Under april och maj har tio tredjeårsstudenter på civilingenjörsutbildningen Industriell logistik på LTU haft extra fokus på pendlingstrafiken mellan Boden–Luleå. En projektgrupp har tittat på vad resenärer tycker om tågpendeln mellan städerna. Den andra på vad som krävs för att fler ska åka kollektivt.
– Bilister tycker det är dyrt och de tänker inte så mycket på miljön, säger Reinholdt på Regionala kollektivtrafikmyndigheten.
När det gällde tågpendeln har 150 personer svarat på en enkät. De flesta visste om att tåget går, men mer information om tider och kostnader efterfrågades.
Framåt hösten är förhoppningen att många av bilisternas frågetecken ska ha rätats ut.
– Vi kommer att sätta ut skyltar efter vägen, förhoppningsvis får fler upp ögonen för det här.
Samtliga parter är överens om att informationen måste förbättras om fler ska lämna bilen hemma.
När de omfattande vägarbetena på sträckan Sunderbyn–Sävast väl är igång blir restiderna längre.
– Då har tåget en fördel. Då kanske det blir lättare att få bilister att byta beteende.
Från studenthåll är reaktionerna till projektet positiva:
– Jag tror jag talar för alla när jag säger att det varit mycket lärorikt att arbeta med RKM. Det är första gången vi arbetar i projektform gentemot en organisation, att kunna använda det vi lärt oss och ta fram ett konkret resultat var väldigt roligt, säger Johan Nordin, 21-åring från Sundsvall.
– Det har varit väldigt spännande och intressant att få arbeta med ett projekt direkt kopplat mot yrkeslivet och att testa sina kunskaper i praktiken. Det har, enligt mig, varit den mest givande kursen hittills i utbildningen, säger 23-åriga Veronica Hardebro från Norrköping.
Hon berättar också att hennes grupp arbetat fram ett lösningsförslag för att få fler att ta pendeln och med en marknadsföringsstrategi.
– Det ska bli spännande att se om någon av våra idéer sätts i verkan.