Jobben har nu under tio års tid drivits under namnet Sommardesignkontoret och i regi av Centek vid Luleå tekniska universitet och Stiftelsen Svensk Industridesign. De inblandade uppdragsgivarna har utöver egen tid gått in med 12.000 kronor. Sommararbetsgivarna har efter projektets slut också full rätt till resultaten av studenternas jobb.
Sommarens designstudenter har varit: Malin Mirsch, Göteborg, Rebecka Rosén, Malmö, Christoffer Rudeklint, Luleå, Daniel Cook, Luleå, Caroline Johansson, Lund, och Michael Östman, Umeå.
Unga idéer och tankar
Medverkande arbetsgivare har varit: Bastustugan, Boden (där Malin och Michael delat på jobbet), Sörbyn Turism och Konferens (Malin, Rebecka och Christoffer), Treehotel / Brittas Pensionat, Harads (Malin och Rebecka), Återvinningslösningar i Norr / Sortify, Boden (Caroline och Christoffer), APC Composite, Luleå (Michael och Christoffer), HS Copy, Luleå (Caroline och Daniel), HW4IT, Luleå (Daniel och Michael), samt Luleå kommun (Daniel, Rebecka och Caroline).
Arbetsgivarna har fått en unik möjlighet att komma i kontakt med unga designers idéer och tankesätt. Samtidigt har studenterna fått en nyttig inblick i vad som väntar efter studierna.
- Det intressanta med Sommardesignkontoret är den stora bredd som det ges utrymme för. Alla inriktningar finns med i bilden: industridesign, landskapsarkitektur, teknisk design och arkitektur, säger en av handledarna, David Larsson, Luleå, som är företagare som industridesigner.
Projektets andre handledare har Jon Håkansson varit. Även han är designföretagare. Och Karoline Pettersson från Centek har agerat projektledare.
- Infart Luleå har vi kallat ett intressant projekt som vi fått vara med att utforma åt Luleå kommun. Vi har tagit fasta på fyra olika moment: rutnätsmönstret som Luleå stad är uppbyggt av, skärgården, skogen som omger staden och som förr flottats i älven samt årstidsväxlingarna; ljus och mörker, sommar och vinter.
- Vi har gestaltat hela vägen från flygplatsen till stadens centrum med främst björk- och tallstockar. Största satsningen är i rondellen efter halva sträckan. Där vill vi bygga upp en formation av stockar som varierar i utseende allt eftersom färden går runt rondellen. Allt vilar i en vattenspegel som påminner om Luleå som omges av vatten, berättar Caroline Johansson.
Estetiskt tilltalande
Vid Bastustugan hade studenterna uppgiften att rita ett fritidshus. Hos Sörbyn Turism & Konferens var uppdraget bland annat att rita en tillbyggnad med hotellrum, lounge och konferensrum. Vid Treehotel och Brittas Pensionat i Harads skulle studenterna bland annat förstärka de båda verksamheterna med tydliga entréer och gångstråk. Hos återvinningsföretaget Sortify i Boden gällde det att skapa en ny estetiskt tilltalande produkt för källsortering i offentlig miljö.
Vid APC Composite i Luleå gavs uppdraget att ta fram en ny exklusiv takbox med fokus på design. HS Copy i Luleå ville ha hjälp med att ta fram en förpackning för deras nya marknadsföringstjänst. Företaget HW4IT i Luleå fick hjälp med att ta fram en design för kombinerad dator och skärm i förarhyttar i tunga fordon.
Delägare i företaget HW4IT, Nils Lindbäck, är mycket nöjd med studenternas arbete.
- Det har varit spännande att följa dem. Och vi är mycket nöjda med slutresultatet. De har fått fram flera element vi kan gå vidare med. Det är första gången vi anlitat industridesignstudenter. Och det är en mycket positiv erfarenhet, säger Nils Lindbäck.
Bara positivt
Även näringslivsutvecklare Anneli Nilsson vid Luleå kommuns utvecklingskontor känner bara positiva vibbar efter arbetet med Infart Luleå.
- En miljon resenärer färdas varje år efter sträckan. Så något måste göras för att infarten ska väcka mer uppmärksamhet. Det har varit kul att vi har fått samarbeta med dessa idésprutor. Det ska bli jättespännande att se vad vi kan förverkliga. Det hänger som vanligt på pengar. Dessutom är en del av marken naturreservat. Och Trafikverket äger rondellen. Jag hoppas i alla fall att delar av förslaget kan genomföras, säger Anneli Nilsson, som är ansvarig för marknadsföring av Luleå kommun.
På torsdagen presenterades studenternas arbeten vid en öppen redovisning i Kulturens hus i Luleå. I dag kan vi visa bilder så att ni läsare får en uppfattning om hur utvecklingen kan gå vidare.