Luleåpolitiker slår tillbaka mot kritiken

Regionledningen kräver att kommunerna agerar. Men Luleåpolitikern Fredrik Hansson tycker inte att Region Norrbotten kan säga ifrån sig ansvaret för krisen i Sunderbyn.

Fredrik Hansson, Luleå, och Beatrice Öman, Boden.

Fredrik Hansson, Luleå, och Beatrice Öman, Boden.

Foto: Lars-Göran Norlin/Kurt Engström

Luleå/Boden2017-11-15 14:19

Ett stort antal färdigbehandlade patienter kan inte skrivas ut från Sunderby sjukhus eftersom kommunerna i Luleå och Boden inte kan ta emot dem. Något som har löst ut en krissituation på sjukhuset där det råder en akut brist på vårdplatser.

Men Fredrik Hansson (S), som är ordförande i socialnämnden i Luleå, tycker inte att det går att skylla hela krisen på kommunernas misslyckanden.

– Frågan är inte så himla enkel. Det är klart att minskningen av vårdplatser och landstingets problem med att rekrytera sjuksköterskor också påverkar, säger Hansson som även nämner att regionen är ansvarigt för att göra vårdplanering innan patienterna skickas hem.

Läs mer: Sjukhuset nära proppfullt

Läs mer: Stenberg: "Bedrövligt"

Hansson erkänner samtidigt att Luleå har brist på framför allt korttidsplatser. Nu gör kommunledningen två satsningar för att avhjälpa problemet.

I slutet av december ska 18 nya så kallade trygghetsplatser – en form av korttidsboende – invigas på Bergviken. Och tre läkare har rekryterats till kommunens och regionens nya gemensamma hemsjukvårdsteam som sjösätts inom kort.

– Hoppas vi får effekten att vi kan plocka hem dem direkt. Och hemsjukvårdsteamet tror jag jättemycket på, att man över huvud taget inte ska behöva åka in på akuten. Nyckeln är att man jobbar lite mer så, förebyggande.

Hanssons motsvarighet i Boden, Beatrice Öman (S), lovar att hon och hennes kollegor försöker hitta en lösning på problemet med för få platser.

– Vi jobbar för fullt för att utvidga antalet korttidsplatser, men man måste vara medveten om att det inte går att göra på en dag, säger hon.

Kommunen har tidigare försökt inrätta korttidsplatser på gamla lungkliniken, men det föll när Arbetsmiljöverket inte utfärdade dispens. Nu ser förvaltningen över om det gör att utöka antalet platser på de befintliga äldreboendena för att minska trycket på de 37 korttidsplatserna.

– Vi försöker återta vissa rum inom den bestående verksamheten. Men det är klart, det är tillfälliga lösningar. Vi behöver tillgång till fler platser och bygger ett äldreboende, men det kommer också ta den tid det tar.

Antalet platser har redan utökats. Sju platser kom till 2015 och lika många under 2016. Nu kan det enligt Beatrice Öman handla om tre till sex platser.

– I mån av tillgång. Det måste utredas först.

Hur lång tid kan det ta?

– Verksamheten har fått uppdraget, men när det handlar om platser i befintlig verksamhet borde det gå ganska snabbt. Men man måste naturligtvis renovera och inrätta dessa lägenheter på ett bra sätt. Det är inte bara att ställa in en säng, det är viktigt att göra det rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!