Bildextra från Pride: Drygt 3 000 stolta i paraden

Klarblå himmel + regnbågar = Sant. Luleå Pride blev en folkfest i strålande solsken – trots halverad festivalbudget – och drygt 3 000 gick i paraden. "Jag är jättestolt", säger Joakim Isaksson Markström, RFSL-ordförande.

15 juni 2019 17:35

Årets upplaga av Prideparaden, den åttonde i ordningen, marscherade genom Luleå under lördag eftermiddag. Jämfört med de första årens rekordsiffror, med över 5 000 deltagare, var tåget lite kortare, men arrangörerna sken ändå i kapp med solen.

– Det är mer än 3 000 som har gått. Jag är jättestolt att så många kom – från Kiruna till folk långt söderut, säger Joakim Isaksson Markström, ordförande för RFSL i Luleå sedan i februari.

Ett tag var det osäkert om Luleå Pride överhuvudtaget skulle ha någon extra finansiering av festivalen från Luleå kommuns sida i år. De hade ansökt om 240 000 kronor, men kommunen hotade med att anslaget skulle utebli helt i de spartider som råder. Till slut fick Pride ändå 100 000 kronor i bidrag.

Läs mer: Luleå Pride: "Vi vill ju boka stora artister"

Läs mer: Luleå Pride kan förlora sina färger

Läs mer: RFSL om kommunens förslag till Pride

Läs mer: Vändningen: Pride föreslås få 100 000 till huvudartister

– Trots att vi har haft en sparsmakad budget i år, tycker jag att vi har fått ihop en fantastisk festival med ett brett utbud, med föreläsningar tydligt riktade till hbtq-personer, säger Joakim Isaksson Markström.

Han var extra stolt över att de hade lyckats boka Bearice Eli till festivalen i fredags.

– En av våra största drömbokningar. Det blev en väldigt personlig konsert, när folk fick vara med på scenen tillsammans med Beatrice.

Joakim Isaksson Markström tackar också alla ideella krafter som hjälper till under festivalen.

– Fantastiska volontärer som ställer upp. Utan dem skulle vi inte klara detta, sägfer Luleås RFSL-ordförande.

Luleå Pride innebar många kära och oväntade återseenden i festivalvimlet. Kääjk Burman mötte sin gamla skolkompis Sandra Johansson, båda 28 år, som båda växte upp i Arvidsjaur kommun.

– Jag är här för att fira att en öppen plats där man får vara den man är, men det finns mer att jobba på också. Det funkar skitbra i Arvidsjaur, egentligen. Vi ordnar två Pridefestivaler där, först Lets go Arvidsjaur den 4 juli men sedan också en till hösten, under Mångfaldsveckan, säger Kääjk Burman.

Sandra Johansson tjänstgjorde som polis under festivalen och tyckte att arrangemanget hade gått riktigt bra hittills under lördagen.

– En lugn tillställning, det har funkat kanon.

I fjol försökte flera nazister från Nordiska motståndsrörelsen störa Prideparaden, men polisen hade inga indikationer på att de skulle försöka på nytt i år.

– Vi var mer förberedda i år, hade mer personal på plats. Vi har hört att de möjligen kan vara här, men vi har inte stött på några hittills i alla fall, säger Sandra Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson