Avslöjar: Klassiskt utflyktsmål står tom i sommar

Det blir en ödslig sommar för Jopikgården. Luleå kommun har misslyckats att hitta en entreprenör som vill driva anläggningen på Hindersön.

11 juni 2019 16:25

– Vi har sökt ganska brett efter en ny entreprenör, men utan att lyckas gå i mål, medger Ove Forsberg, Luleå kommuns avdelningschef för kulturarv, skärgård och turism.

Anläggningen har stått tom sedan februari i år, när Brändö skärgårdsturism sade upp sitt 10-åriga hyresavtal med Luleå kommun. Motivet till avhoppet uppges vara bristande lönsamhet.

Under våren har Luleå kommun fört samtal med sex intressenter, men utan att det resulterade i ett nytt avtal.

Ove Forsberg anser inte att hyresnivån har varit ett avgörande skäl till avhoppen.

– Nej, vi har varit öppna för flexibla lösningar med mycket bra villkor. Det är inte där knuten sitter. Det handlar om den stora utmaningen att driva en verksamhet på en skärgårdsö med allt vad det innebär. Det handlar bland annat om att ha tillgång till båttransporter för att kunna ta emot konferenser.

Nu förbereder Luleå kommun inför ett omtag. Den här gången handlar det om att utvidga sökandet till även södra Sverige.

– Vi har inte gett upp. Vi söker nu via sociala medier efter en entreprenör som vill utveckla den här rörelsen och ser gärna att det handlar om en hemvändare med en känsla för Hindersön. Målet är att vi ska ha klart ett hyresavtal under hösten, förklarar Ove Forsberg.

Jopikgården tillhör det första jordbrukshemmanet på skärgårdsön som ligger tre mil öster om Luleå. Den har arrenderats ut i 20 år, men ägs av Luleå kommun.

I dag har 1800-talsgården fyra rum med hotellstandard. I den intilliggande dränglängan finns ytterligare sex rum med lägre standard.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Leijon -