Avslöjar: Här blir Luleås Dansens hus

Luleås mångmiljonsatsning på dansen är redo att sjösättas. Efter en lång tid av letande har man nu hittat lokalen.

15 november 2018 12:46

Enligt uppgift till Norrbottens Media skapas Luleås Dansens hus på Ålgatan på industriområdet Skutviken, mitt emot Luleå Hockeys hemmaborg Coop Norrbotten Arena.

Lokalen har tidigare inhyst Egerup produktion & studio men byggs nu om för att anpassas till de krav och förutsättningar som behövs för den professionella dansverksamheten som Dansinitiativet ska bedriva.

Beslutet ska fattas i kulturnämnden nästa vecka. Därför är inga kontrakt påskrivna ännu och varken kommunen eller Dansinitiativet kan bekräfta vilken lokal det handlar om.

– Jag kan säga att det ser väldigt lovande ut. Det har varit svårt att hitta en lokal som svarar mot kraven, bland annat med rejäl takhöjd eftersom vi ska bedriva nycirkus också. Men den lokal vi hittat ligger centrumnära och den möter grundläggande teknikbehov för att kunna bedriva en scenkonstnärlig verksamhet, säger Marie Wårell, dansare och koreograf i Dansinitiativet.

Kulturnämnden satsar en engångssumma på 2,2 miljoner för projektering och investering i lokalen samt 2,125 miljoner i årligt projektbidrag under tre år, enligt den ansökan om bidrag som Dansinitivet lämnat in.

Där framgår också att Dansinitiativet under 2019 bland annat ska producera tre nya verk, sätta upp ett befintligt verk och sprida en dansfilm. Särskilt fokus ska gruppen ha på barn och unga.

Skapandet av ett danscentrum blir fjärde steget i Luleås satsning. Förra året satsades 1,7 miljoner på ett dansresidens och två av stadens dansgrupper.

– Jätteskönt och viktigt för Luleå att vi äntligen hittat en lösning. Det finns en stor efterfrågan och ett sug på dans. Det ser vi bland annat genom att dansföreställningarna på Kulturens hus säljer väldigt bra. Luleå har också en väldigt aktiv ungdomsgrupp. Nu får vi möjlighet att stärka dansen ytterligare och bygga upp en publik, säger Emmeli Nybom (S), vice ordförande i kulturnämnden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström