AT-debatten: "De skjuter sig själva i foten"

Läkarbristen i länet kan lösas med fler AT-platser. Det menar Anne Liljedahl, ordförande för Sveriges yngre läkares förening i Norrbotten.– Region Norrbotten skjuter sig själva i foten, säger hon.

AT-DEBATT. Piteåläkaren Anne Liljedahl, ordförande för Sveriges yngre läkares förening (SYLF) i Norrbotten, vill se fler AT-platser i länet. "Vi är för få läkare i länet och för att ändra på det måste vi utbilda dem själva", säger hon.

AT-DEBATT. Piteåläkaren Anne Liljedahl, ordförande för Sveriges yngre läkares förening (SYLF) i Norrbotten, vill se fler AT-platser i länet. "Vi är för få läkare i länet och för att ändra på det måste vi utbilda dem själva", säger hon.

Foto: Bertil Ericson / TT

Luleå2017-10-29 18:12

I lördags uppmärksammade vi att väntetiden för att få göra sin AT-tjänstgöring i Region Norrbotten ökar mest i landet, en fördubbling till uppemot tio månader.

Läs mer: Larmet: Läkarbrist i länet - men AT-köerna växer

Piteåläkaren Anne Liljedahl, vice ordförande för Sveriges yngre läkares förening (SYLF) och länsordförande, varnar för att AT-köerna går ut över patientsäkerheten.

– Vi är för få läkare i länet och för att ändra på det måste vi utbilda dem själva. De som väntar på AT-plats jobbar på tidsbegränsade, oreglerade vikariat där handledning inte alltid erbjuds.

Väntetiden drabbar även läkarstudenterna personligt, eftersom de inte kan fortsätta mot en specialisering.

– Många väntar i över ett år innan de får en AT-plats, de kommer inte vidare i karriären. Bekymmersamt när Region Norrbotten inte tar sitt lagstadgade ansvar och möjliggör en smidig fortsättning på utbildningen av läkare.

I dag finns det 46 AT-platser i länet, flest på Sunderby sjukhus (14). Anne Liljedahl föreslår en gradvis ökning kommande år.

– Till att börja med vore ett 50-tal AT-platser att önska.

Men Region Norrbotten tar inte problemet på tillräckligt allvar, menar hon.

– De tror att kvaliteten på de sökande bli bättre när fler kämpar om platserna. Sen fastnar de i att det saknas handledning. Men det går att ordna, exempelvis med grupphandledning.

– Dessutom kan AT-läkarna erbjudas 18 månaders tjänstgöring, i stället för 21 månader. Då skulle ett antal månader frigöras till fler platser. Och alla behöver inte börja samtidigt, säger Anne Liljedahl.

Hon hoppas att relationen till Region Norrbottens AT-ansvariga blir bättre framöver.

– Den är haltande i dag. De inser inte att de skjuter sig själva i foten. Vi är gärna med och ger förslag gällande AT-utbildningen och förhoppningsvis får vi vara med när nästa rekryteringsomgång påbörjas våren 2018.

Fotnot: Vi har sökt Region Norrbottens nuvarande AT-chef Kenneth Robarth utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!