Zumba stormar in i skärgården

Gyminstruktören Lisa Morin har tillbringat somrarna på Sandön sedan hon var fem år. Nu har hon tagit med sig jobbet till sommarnöjet. Häromdagen var det Zumbapremiär i Klubbviken.

Sommarnöje. Lisa Morin har tillbringat många somrar på Sandön och ville göra något kul i Klubbviken.

Sommarnöje. Lisa Morin har tillbringat många somrar på Sandön och ville göra något kul i Klubbviken.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2011-07-22 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

- Det handlar om rörelseglädje, säger Lisa, som dragits med i den storm som Zumba orsakat i motionsvärlden. Hon är till vardags instruktör på ett gym i Luleå och nu försöker hon locka till en upplevelse med både båttur, motion och restaurangbesök.

Zumbastormen började mycket, mycket långt från Klubbviken. På 1990-talet i Colombia hade salsainstruktören Albert "Beto" Perez glömt musiken till sitt nästa pass. Han plockade ihop musik han hade i bilen, salsa, merengue, flamenco och salsa och hittade rörelser till det.

- Jag blev medlockad av Carina, berättar Zakarias Persson, premiärkvällens enda manliga deltagare på dansbanan. Han bekräftar det som många vittnar om när det talas om Zumba.

- Jag blev "hookad" direkt, säger han. Det är roligt, väldigt roligt och man blir ordentligt svettig. Synd att inte fler killar upptäcker det här.

Utbildning
Carina Skare är liksom Lisa Morin utbildad Zumbainstruktör. Zumba - som för övrigt lär betyda att röra sig snabbt och ha kul på colombianskt slang - är nämligen som så många andra moderna saker ett "koncept". För att få vara Zumbaledare måste man gå en utbildning och få ett certifikat.

Carina satsar på att lära folket i byarna söder om Luleå Zumba.

- Man tänker inte på att man tränar, man dansar och har roligt bara, säger hon.

Zumba har utvecklats genom åren. Beto Perez lyckades få ett genombrott för Zumba i USA 1999. Sedan dess har han utvecklat särskilda program för olika grupper och med olika träningsinriktning. Han har också blandat in annan musik, utom latinska tongångar finns också country, funk, rock’n’roll, ja, även indiansk musik och afrikansk reggae.

- Ja, det passar alla åldrar, intygar Britt-Marie Morin, Lisas mamma, när hon pustar ut efter det timslånga passet i Klubbviken.

Sol och hav
Kajsa Hartman gillar att det var utomhus, att njuta av både sol och hav. Hon får medhåll av Annika Karlsson, som gillar initiativet med en utflykt.

- Jag dansar gärna salsa, men det blir inte så många tillfällen. Men det här påminner mycket om det, säger hon.

Den här första Klubbvikskvällen hade kanske inte lockat stora massor, men med tanke på att det i hela världen lär vara fem miljoner människor, som varje vecka tar lektioner från 30.000 instruktörer i 75 länder kan man kanske förvänta sig att det blir fler så småningom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om