Yster utter är nu tyngst i parken

För 23:e året har kommunens snöman Hans Englund och hans medhjälpare skapat ett fantastiskt isdjur. I torsdags landade en yster utter vägande 15 ton i Stadsparken.  Står nu bara vädrets makter bi med lagom kyla så är isrutschkanan redo att tas i bruk efter helgen.  - Nu är det vinter när isdjuret kommit på plats, tyckte Luleåborna som stannade till i den 20-gradiga kylan för att se spektaklet.

NATURTROGEn. Det vete katten om inte denna utter är det mest naturtrogna djuret som Hans Englund och hans medhjälpare skapat.

NATURTROGEn. Det vete katten om inte denna utter är det mest naturtrogna djuret som Hans Englund och hans medhjälpare skapat.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2009-01-16 06:00
Årets isdjur är det i särklass tyngsta som skapats under åren denna tradition varit igång, 14,9 ton väger det. Bygget av djuren brukar ta mellan en och två veckor. I år har det tagit nästan två. - Vi fick börja om eftersom det kom en blida för ett tag sedan, berättar Hans Englund vilken som vanligt är kreatören av denna mycket uppskattade installation i Luleå - Vi bygger djuret ute och startar med två lådor inuti och så armeringsjärn så att vi kan lägga på snön, berättar Hans. Det tunga djuret målas sen och så ut i parken till glädje för alla. - Vi är nog ensamma om detta i landet, säger parkmästare Lennart Berg och Hans Englund. Och isdjuret väcker ett stort intresse inte bara i Luleå och länet utan långt utanför Sveriges gränser ibland. - Ett år fick vi en tidning skickad till oss ända från Singapore med en artikel och bild på djuret. Kul, säger de två coola kommunkillarna som gläds över att kunna bjuda Luleå och länsborna på detta. Kostar en slant
Isdjuret är inte bara ett skojigt lekredskap och Luleås stolthet. - Nej, man kan se företagsbilar svänga in här och så tar man foton och lägger upp på sin hemsida. Så det handlar om att man använder det i sin marknadsföring också, berättar Lennart Berg. Kostnaderna för att skapa detta djur som blivit en tradition är inte skyhöga men visst kostar det en slant med alla personkrafterna. - Snön har vi ju gratis men det är ju flera inblandade som bygger djuret, sätter det på plats med lyftkran och skapar isbanan. Runt 40.000 kronor räknar jag att allt kostar totalt, säger Berg medan han övervakar den extra kraftfulla kranbil som ska lyfta djuret till sin sockel. Man har fått hämta större motvikt på extra tio ton för att inte kranbilen ska tippa över. I förrfjol var djuret en lax och i fjol en fjällämmel. Börjar fantasin tryta snart för vilket djur man ska välja? - Njää, vi har faktiskt en lista att plocka från så det är nog ingen fara. Vi hinner nog gå i pension innan allt är avbetat, menar Lennart Berg och Hans Englund.

Utter

Latinskt namn Lutra lutra

Arten är rödlistad med kategoribeteckningen sårbar. Uttern som hör till familjen mårddjur har varit starkt påverkad av miljögiftet PCB men sedan det nu försvunnit ur användningen så hämtar sig arten stadigt, främst i norra Sverige I dag uppskattar man att det finns runt 1.700 uttrar i Sverige, de finns bland annat vid Pite älv. w Har en långsträckt kropp korta ben och kraftig svans, näpet ansikte. Huvudet avrundat och de små öronen och näsöppningarna går att sluta när djuret är under vatten. Pälsen är tät och brunaktig , buken ljusare. Kroppslängd mellan 50-82 centimeter, svanslängden 33-50 centimeter. Djuret väger mellan fem till 14 kilo, hanen är oftast tyngre än honan. Den är ett djur som lever i närheten av vatten både sött och salt, återfinns ofta i fjällvärlden men sällan vid flodmynningar och kustlinjen. Aktiva både natt och dag men jagar om natten, äter fisk, grod och kräftdjur Uttrarna är skickliga simmare och dykare och har ett lekfullt beteende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!