Yrkesprogrammen lockar färre elever

Antalet förstaårselever i gymnasieskolans yrkesprogram minskar, visar statistik från Skolverket. I Luleå är tendensen densamma. Där har andelen förstaårselever till industritekniska programmet minskat med 31,6 procent sedan i fjol.

Jan Brännvall, lärare på industritekniska programmet, Anna Nilsson, rektor och Linus Rönnebrand, tredjeårselev på utbildningen."Industrin behöver ju verkligen de bästa eleverna och utbildad personal för att kunna anställa sedan. Det går inte bara att anställa någon som inte har utbildning idag", säger Jan Brännvall.

Jan Brännvall, lärare på industritekniska programmet, Anna Nilsson, rektor och Linus Rönnebrand, tredjeårselev på utbildningen."Industrin behöver ju verkligen de bästa eleverna och utbildad personal för att kunna anställa sedan. Det går inte bara att anställa någon som inte har utbildning idag", säger Jan Brännvall.

Foto:

Luleå2015-11-12 18:08

Igår presenterade Skolverket sin preliminära statistik, som bland annat visar att andelen förstaårselever på yrkesprogrammen har minskat sedan förra året. Då började 27,4 procent på ett yrkesprogram. I år är den siffran nere på 25,9 procent.

Även i Luleå syns en minskning. I år läser 26,8 procent av eleverna på ett yrkesprogram, jämfört med förra årets 29,2 procent, enligt Stefan Wikén, utvecklingsledare på Luleå gymnasieby.

Han tror att minskningen på yrkesprogrammen "sannolikt" beror på gymnasiereformen från 2011.

– Innan dess gav alla program i gymnasieskolan, även yrkesprogrammen, en grundläggande behörighet till högskolestudier. Det gör de inte längre. Yrkesprogrammen har fått en tydligare yrkesprofil än tidigare. Vi har fått en tydligare inriktning vilket jag tycker är ganska bra, säger Wikén.

Men yrkeseleverna kan fortfarande välja de kurser som behövs för att kunna få grundläggande behörighet till högskolestudier.

– Det erbjuder ju vi och på vissa yrkesprogram är det många som gör så, säger Stefan Wikén.

Den största minskningen i Luleå står det industritekniska programmet för. Där har antalet förstaårselever minskat med 31,6 procent sedan förra året.

Anna Nilsson, rektor för industritekniska programmet på Luleå gymnasieby, vet inte vad minskningen beror på.

– Det har ju minskat över hela Sverige och många skolor har fått lägga ner sina industritekniska program. Det vi gör nu är att vi jobbar med marknadsföringsinsatser tillsammans med branschen för att få eleverna att söka till oss. Det som är positivt i det hela, från att inte haft några tjejer i fjol som sökte, så har jag i år fyra tjejer av tretton.

Jan Brännvall, lärare sedan i januari på industritekniska programmet, tycker att minskningen är "skrämmande".

– Industrin behöver ju verkligen de bästa eleverna och utbildad personal för att kunna anställa sedan. Det går inte bara att anställa någon som inte har utbildning idag.

Vad betyder det för framtiden om det blir färre sökanden?

– Det vore katastrofalt, framför allt för skolan. Men det är också illavarslande för företagen. Kan man inte anställa utbildad personal kommer kvaliteten att sjunka på företagen, säger han.

Skolverkets statistik visar också att bland yrkesprogrammen är det restaurang- och livsmedelsprogrammet som står för den största minskningen. Där har andelen förstaårselever minskat med 19 procent.

Men där skiljer sig Luleå från mängden.

– Faktiskt så har restaurang- och livsmedelsprogrammet istället ökat i popularitet hos oss. Vi tar in ungefär samma som förut men vi har fler förstahandsval än tidigare, säger Wikén, och berättar att det här är en tendens som märkts de senaste åren. Men jämfört med förra året har antalet elever på utbilningen dock inte ökat.

Skolverket betonar att statistiken är preliminär och den slutgiltiga statistiken kommer i mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!