Yrkesliv: Utbildning med spetskompetens

Här en utbildning det slår gnistor om.  I höstas startade Lernia College i Luleå en ny högskoleutbildning till internationell svetsspecialist. Efter ett och ett halvt år hoppas 13 studenter att få toppjobb inom verkstadsindustrin.

RÖREN PASSAR IHOP. Först kolla de rostfria rören. De passar ihop. Nu kan svets- och slipjobbet börja för Jonny Osterman.

RÖREN PASSAR IHOP. Först kolla de rostfria rören. De passar ihop. Nu kan svets- och slipjobbet börja för Jonny Osterman.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2010-11-16 06:00
Svetsutbildningen i Yttervikens industriområde består mest av teori. Men även praktiska inslag för att förtydliga teorin ingår. En tredjedel av tiden är förlagd till arbetsplatser. Det ger goda kontakter med företag och möjlighet att praktisera kunskaperna. 300 yrkeshögskolepoäng
Här är något av innehållet: traditionell och isometrisk ritteknik, hantering av moderna svets- och fogberedningsmaskiner samt automation och robotsvetsning. Arbetsmiljö, materiallära, metallurgi, hållfasthetslära, kvalitet, produktionsteknik, kvalitetsteknik samt ledarskap och förändringsarbete samt lärande i arbete är andra viktiga delar. Yrkesanpassad matematik och teknisk engelska är också viktiga grunder, allt för att nå 300 yrkeshögskolepoäng och upp till nivån svetsansvarig (internationell svetsspecialist, IWS). - Våra studenter har gymnasieutbildning i botten. De flesta har erfarenhet från svetsrelaterad praktik. Och de som inte har det får skaffa sig praktiken efteråt för att certifieras, säger ansvarige läraren Saied Azadian. Stort intresse
Saied kom 1981 från Iran till Luleå. Han är civilingenjör med specialiteten materialbearbetning där svetsning ingår. - Det roliga med den här yrkeshögskoleutbildningen är att alla har stor chans att få jobb, även på hemmaplan. Ferruform, Gestamp Hardtech, SSAB, LKAB och även andra företag har visat stort intresse för de blivande svetsspecialisterna, fortsätter Saied Azadian. Bristvara i länet
- Luleå är en viktig ort för oss när det gäller etableringar längs Norrlandskusten med sin placering, industrier och universitet. - Vi har ett bra samarbete med kommunen och olika företag och organisationer, till exempel Teknikföretagen och IF Metall. Kompetens inom avancerad svetsning är en bristvara i Luleå och hela länet, säger Hakan Mol, affärsutvecklare hos Lernia College. Vi träffade en av svetsstudenterna, Jonny Osterman, 25, när vi besökte den internationella svetsspecialistutbildningen. - Jag gick en industriteknisk utbildning här 2006. Sedan har jag jobbat med svetsning på flera håll i både Sverige och Norge. Det har gett mig, som jag tycker, en bra praktisk erfarenhet. Därför sitter det nu som hand i handsken när jag började den här utbildningen den 1 september. Nu handlar det mest om teori. Och det behövs för att kila in sig på intressanta jobb i verkstadsindustrin, säger Johnny som kommer från Vuollerim men nu flyttat till Luleå.
Här är alla som deltar i
högskoleutbildningen i svetsteknik:
David Ek, Piteå, Gustaf Johansson, Råneå, Henrik Hällström,
Luleå, Jonny Osterman, Luleå, Markus Lundeberg, Luleå, Mikael Karlsson, Råneå, Peder Aspenfjäll, Luleå, Peter Åström, Boden, Pontus Silver, Gammelstad, Robin Svanberg Modig, Sammy Erlingbo, Tony Granqvist, och Jesper Sandlund, alla fyra Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!