Näthatshjälpen är ett digitalt stödverktyg som vänder sig till allmänheten och då främst till organisationer för att hjälpa dem att ta fram handlingsplaner, policys och krisplaner mot hat och hot på nätet.
Som en del i projektet bjuder Make Equal och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, in till en kväll på kulturcentrum Ebeneser för en workshop i hur man tar fram handlingsplaner för att motverka näthat.
– Det är vissa ämnen som är väldigt kontroversiella att driva opinion kring och prata om, vilket gör att folk slutar prata om dem, säger Sara Sjölander, projektansvarig på Make Equal, organisationen som har jobbat fram bakom stödverktyget.
Det verkliga hotet mot demokratin är just om människor tystnar.
– Framför allt handlar det om kvinnor och andra grupper som marginaliseras. Det är dem vi hjälpa och vara ett stöd för.
Stödverktyget lanseras i maj, men under workshopen den 26 februari kommer deltagarna att få en förhandsvisning om hur det fungerar.
– Vi har fått de här projektpengarna för att man de senaste åren har kunnat se att näthat har en stor inverkan på det demokratiska samtalet.
Näthatshjälpen är ett digitalt verktyg där man dels kan gå in och fritextsöka på något specifikt för att få situationsanpassade råd och tips kopplat till en specifik situation, som exempelvis vid hot.
– Då kan man få konkreta tips om hur man gör att bemöta det, eller hur man samlar digitala bevis eller vilka man kan kontakta för att få vidare hjälp.
Det finns också faktaartiklar som kan hjälpa till med att identifiera vad det är man har blivit utsatt för och sedan kunna hänvisa dem till rätt organisation eller instans ur ett rättsligt perspektiv.
– Internet är ingen laglös plats. Exempelvis är det ganska vanliga fenomenet "dickpick", som många faktiskt inte vet är ett brott, likställt med blottning. Att skicka nakenbilder kräver samtycke. Söker man på det ordet kommer det upp en faktaartikel som kan hjälpa dig att reda ut vad du har för rättigheter.
Målet med workshopen är att hjälpa organisationer att tänka kring och utveckla metoder för att hantera näthat.
Kvällen är öppen för alla men främst riktar man sig mot organisationer och företrädare för organisationer, både stora och små.
– Vi vill gärna att minst en, men helst två representanter kommer, så att det blir förankrat i organisationen, säger Sara Sjölander.
Arrangemanget är gratis, men de som vill komma måste anmäla sig några dagar före via Ebenesers hemsida eller facebook och antalet platser är begränsat.