I dag finns cirka 350 medlemmar i Svampkonsulenterna riksförbund (SKR). Det är ofta de som leder kurser och delar med sig av sin kunskap till alla naturvänner som vill upp lära sig mer om bland annat matsvampar.
Petra Wikström, som har verkat inom Luleå svampklubb sedan hon återvände från Stockholm till Måttsund och Luleå 2017, har nu blivit utsedd till Årets svampkonsulent i Sverige.
– Det känns konstigt. Jag blev nästan chockad när jag fick veta det här. Snudd på obehagligt skulle jag säga men givetvis väldigt hedrande och glädjande.
Obehagligt och omtumlande. Hur går det ihop?
– Jag blev lite chockad helt enkelt. Det var så oväntat. Det fanns helt enkelt inte på kartan.
Varför tror du är huvudorsaken till att just du får den här utmärkelsen nu?
– Många svampkonsulenter som har fått det här priset har gjort väldigt mycket utåtriktat arbete och är superduktiga på det. Förra årets vinnare har gjort jättemånga aktiviteter.
Ändå fick du priset?
– Jag har kanske jobbat på ett lite annat sätt. Jag har varit aktiv i Luleå svampklubb för all del men utöver det har jag jobbat mycket med bokproduktion och med marknadsföringsmaterial till andra svampkonsulenter. Jag har kanske inte synts så mycket utåt så därför blev jag väldigt förvånad.
Du kan bland annat titulera dig författare?
– Jag har varit med och bidragit till två svampböcker samt Luleå svampklubbs nya lilla plockguide. Sedan är jag medförfattare till ytterligare en titel så jag har hunnit med tre och en halv bok under 2023.
När blev du svampkonsulent?
– Göran Lidén som är stor svampprofil i Luleå peppade mig så 2020 blev jag svampkonsulent.
Vad har du i kikaren under det kommande året?
– Tillsammans med Helena Björnström initierade och driver jag projektet Sandtallskogsprojektet i Norrbotten.
Vad är det?
– Där tittar vi på den naturtypen som faktiskt är hotad och förbisedd. Vi som bor nära Kallaxhedens naturreservat är så vana att se sandtallskogen men den finns på väldigt få ställen i världen. Den är unik. Så förra året jobbade vi med kartläggning och inventering i sådana miljöer. Vi hade workshops och kurser och försökte sprida kunskap och dra i gång diskussioner runt den här naturtypen. Så det kommer jag att fortsätta med. Sedan kommer det säkert att dyka upp andra roliga projekt längs vägen.