På Bergskolan lagas dagligen mat till cirka 420 personer. Kokerskan Britt Christodolu berättar att de försöker minska matsvinnet på flera olika sätt men att det ändå inte riktigt hjälper. När hamburgare serverades senast slängdes 13 kilo.
- Det har aldrig slängts så mycket mat som den dagen, man äter med ögonen, säger Britt Christodolu.
För att eleverna inte ska ta mer mat än de orkar äta upp försöker personalen i skolköket hjälpa till med att lägga upp mat på tallrikarna. När eleverna hämtar mer, som när hamburgare serverades, fick de bara ta en till åt gången.
- Men det är svårt, de flesta vill inte ha hjälp och lastar på flera stycken. De är väl rädda för att maten ska ta slut. Vid mindre populära maträtter tar eleverna mindre portioner, men det slängs lika mycket.
Personalen försöker även säga till om de ser att någon tar för mycket mat, men oftast är det att prata för döva öron.
Britt Christodolu säger att de vuxna som äter i matsalen måste hjälpa till för att skolan ska kunna minska matsvinnet.
Problemet är bara att de slänger lika mycket mat som eleverna.
- Där finns inget stöd att hämta, men det är nu eleverna kan lära sig. Tidigare har jag jobbat i köket på en stor industri där vuxna män åt. De slängde precis lika mycket mat där.
Maten räcker inte
Bergskolan är en av tre skolor i Luleå som från och med vårterminen, på prov, serverat två maträtter. Syftet är att öka andelen ätande, men under tidsperioden har även svinnmätningar genomförts.
- Om vi skulle servera två rätter tills sista eleverna ätit skulle svinnet öka.
I dagsläget erbjuds inte alla elever två maträtter utan endast de som äter först. Den andra maträtten som serveras är oftast mat som överproducerats, den räcker inte till alla.
- Vi har försökt med att köra in den mitt i lunchen, men då slänger eleverna maten de har och tar av den nya rätten om de tycker den är godare. Går den överproducerade maten inte åt får vi slänga den ändå då den inte går att värma två gånger.